Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2007 tavasza óta kötelezettségként írja elő, hogy minden orvos-beteg találkozó alkalmával jogviszony-ellenőrzést kell végeznie az egészségügyi szolgáltatónak.

A taj-szám beütésével azonnali online választ kap a szolgáltató a TAJ szám érvényességéről, illetve érvénytelenségéről. A rendszer négy lámpaszínt jelezhet: a pirosat, a zöldet, a barnát, illetve a kéket.

Annál a személynél, akinél a jogellenőrzés alkalmával a lámpa színe barna vagy kék színt mutat, az ő számára térítésmentesen ellátás nem nyújtható. A kék lámpaszín azoknál gyullad fel, akik külföldi, EGT-tagállamban rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal. Ez azt jelenti, hogy külföldön vállalnak munkát, és ott fizetnek járulékot, adót. A barna színű lámpa pedig azoknál gyullad ki, akik külföldön telepedtek le, és ezt az okmányirodában, illetve a KEKKH felé be is jelentették - közölte Hegyes Enikő.

A piros lámpaszín pedig azt jelzi, hogy valakinek érvényes taj-száma, de rendezetlen jogviszonya van. Hegyes Enikő elmondta: teljes körű térítésmentes egészségügyi ellátás ilyenkor is jár a jogszabály erejénél fogva.

Főszabály szerint gyerekeknél nagyon ritkán fordul elő, hogy nincs rendben a jogviszony, azonban előfordulhat, hogy egy gyereknek sem lakó-, sem tartózkodási helye nincs Magyarországon, ilyenkor jelezhet piros lámpát a rendszer. De ebben az esetben is teljes körű ellátásban fog részesülni térítésmentesen - mondta a főosztályvezető.

A jogosultságot az orvos ellenőrzi, de a lekérdezést az OEP rendszerében is naplózzák, amelynek az adatokat minden hónapban át kell adnia a NAV felé. Ezután a NAV megindítja a szükséges eljárást, és az elmaradt járulékok megfizetésére öt évre visszamenőleg kötelezheti - mondta Hegyes.