Folytatódott az ipari növekedés tavaly novemberben is, igaz, az előző hónapokhoz képest visszafogottabb tempóban - fogalmazott a friss adatok kapcsán Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Tavaly novemberben az első becslés szerint 3,4 százalékos növekedést ért el az ipar. 2017 egészében 5,3 százalékos lehetett a bővülés, 2018-ben 5 százalékos növekedés jöhet, jövőre viszont felpöröghet a szektor, de ennek vannak feltételei.

A múlt évben kicsit hektikusan szerepelt az ipar, áprilisban volt egy visszaesés, júliusban egy megtorpanás, de utóbbiról kiderült, hogy csak átmeneti volt, utána visszatért a növekedő pályára a szektor. Ha kitart 2019-ig a nemzetköz konjunktúra és a várakozásoknak megfelelően beépülnek addigra az új járműipari kapacitások, akkor jövőre akár 6-7 százalékra gyorsulhat az ipari növekedés - véli Németh.

A KSH kommentárja szerint elsősorban az autógyártás és az élelmiszeripar gyenge teljesítménye felelős a teljes ipar gyengélkedéséért. Az előbbi szektorban főként az előző évi magas bázis okozta a visszaesést, miközben az élelmiszeripar teljesítményére a madárinfluenza hatott negatívan. Így leginkább átmeneti hatások okozták az ipar lassulását, így a következő hónapokban bízok a fellendülésben - mondta Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

Az már szinte biztosra vehető, hogy 2017 egészében az ipar 5 százalék feletti növekedést produkált. Az optimizmust az is erősíti, hogy mind a vállalati bizalmi indexek, mind az ipari rendelésállomány alakulása az ipari kibocsátás tartós és dinamikus növekedését vetíti előre. A gyenge ipari adat ugyanakkor mérsékli annak lehetőségét, hogy az utolsó negyedévben összejött a 4,3 százalékos év/év GDP-növekedést, ami ahhoz kellene, hogy 2017 egésze meglegyen a 4 százalék - tette hozzá Virovácz.

A megtorpanás átmeneti lehet, mivel éles ellentétben áll az évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető hazai, német és európai ipari bizalmi és beszerzési menedzser indexekkel - kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Az ipari termelés a következő hónapokban ismét magára találhat, amit a jövő évben üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások - különösen új járműgyártási kapacitások - is támogathatnak.

Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

A részletes adatok egyelőre nem ismertek, ezeket majd január 11-én teszi közzé a KSH. Minden bizonnyal az ipar teljesítményében meghatározó szerepet játszó járműgyártás területén mutatkozott olyan - vélhetően egyszeri - tényező, ami negatívan hatott a november havi teljesítményre - tette hozzá Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője. A következő hónapokban ismét döntően bővülést mutathatnak majd a havi adatok. A novemberi lassulás ellenére az ipar vélhetően a negyedik negyedévben is pozitívan járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez.