Az év végén szokás szerint egyre több előrejelzés jelenik meg a közeli jövőnkkel kapcsolatban. Az MNB például közölte, hogy szerinte mekkora lesz az árdrágulás 2018-ban, azt is megtudhattuk, hogy a Takarékbank mit vár a forinttól és a hazai bérektől, ahogy erről a Kopint-Tárki és a GKI Gazdaságkutató Zrt. is adott ki prognózist.

Ezt a felsorolást a végtelenségig lehetne folytatni, most csak találomra kiválasztottunk néhányat az elmúlt napok terméséből. Mi azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy az átlagember mit gondol a jövő évről, milyen várakozásai vannak 2018-cal kapcsolatban.

Első körben az utca emberét kérdeztük, ennek végeredményét mutatjuk:

A kérdést több körben feltettük Facebook-olvasóinknak is. Első alkalommal egy friss felmérés adta az apropót, amely szerint utoljára a Medgyessy-kormány idején volt ennyire jó a lakosság hangulata, mint most.

A még karácsony előtt feltett kérdésre a válaszadók 43 százaléka úgy reagált, hogy lesz ez még rosszabb is, 36 százalékuk szerint több fizetés és jobb élet jön, míg 21 százalékuk úgy látja minden ugyanúgy marad, ahogy idén volt.

Az ünnepek után ismét feltettük a kérdést, szimplán arra voltunk kíváncsiak, mit várnak olvasóink 2018-tól. A válaszadók ekkor már jobban megosztottak voltak: 48,8 százalékuk mondta azt, hogy jobb lesz az új év, mint 2017, 47,7 százalékuk véli, van még lejjebb is, míg 3,5 százalékuk nem vár változást.

Olvasóink megjegyzései azonban már nem megosztottságot mutattak. A kommentelők meglehetősen egyhangú várakozást fogalmaztak meg: jelentős részük egy kormányváltástól remél javulást. A hozzászólók ennek a véleményüknek néha bizony meglehetősen erős szavakkal adtak hangot, amit most inkább nem idéznénk.

Egy tipikus ütésváltást azért megmutatunk: Kálmán szerint "Hát, ha Orbán és rablóbandája nyeri a választásokat, akkor isten óvja a magyar embereket. Na, akkor lesz még lejjebb is." András válasza pedig így szólt: "Ha nem Orbán nyer, visszajönnek e régi, még nagyobb rablók, akik csődbe vitték az országot! Akkor lesz igazán lejjebb ..."

László valószínűleg mindkettejükhöz szólt: "Milyen elkeseredett ember, aki saját sorsa jobbra fordulását csupán a politikától várja. Hiszek benne és tudom is magamról, hogy minél többet teszek saját sikerem érdekében, annál jobb lesz. Nem várom senki segítségét, csak magamban bízom, de abban nagyon! Mindenkinek eredményes 2018-at kívánok! Ne mástól, magadtól várd el, hogy segítsen rajtad!"

Hogy Zsolt viccelt-e vagy pedig komolyan gondolta, abban nem vagyunk biztosak, amikor ezt írta: "Szerintem egészen rendkívüli lesz, amit sokan nem éltek át még." Margit pedig mindössze annyit kommentelt, hogy "Izgalmas!"

József maradt a realitások talaján: "Ugyanazt, mint idén. Ha jobb lesz, annak csak örülök."

És Ön mit vár?