Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden teszi közzé a foglalkoztatottság-munkanélküliség tavaly október-decemberi gördülő negyedéves adatait. Tavaly szeptember-novemberben a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 30 ezerrel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 450 ezer volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,3 százalékponttal 68,8 százalékra emelkedett - írja az MTI.

Kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa idei első kamatdöntő ülését. Tavalyi utolsó, december 19-i kamatdöntő ülésén a testület az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott. (Rohamosan fogy a magyar.)

Szerdán közli a KSH az ipari termelői árak tavaly decemberi és éves alakulásáról szóló statisztikát. Tavaly novemberben az ipari termelői árak 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ugyanúgy, mint októberben. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak. A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal nőttek, ezen belül a kétharmadnyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,5 százalékkal. Az ipar exportértékesítési árai 4,4 százalékkal nőttek az előző év novemberéhez képest.

Pénteken jelenik meg a külkereskedelmi termékforgalom tavaly novemberi alakulásának második becslése. A január 9-én közzétett első becslés szerint tavaly novemberben a kivitel euróban számolt értéke 6,1 százalékkal, a behozatalé 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kereskedelmi többlet 79 millió euróval kevesebb, 718 millió euró volt. A múlt év első 11 hónapjában az export 8,8, az import 11,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az exporttöbblet 1,493 milliárd euróval kisebb 7,741 milliárd euró lett.

Fotó forrása: Shutterstock