Az építőipari cégek eddigi visszajelzései alapján a hazai építőipari ágazat teljesítménye 10-15 százalékkal kisebb lehet 2023-ban, mint 2022-ben volt – mondta el Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek.

Ugyanakkor a szövetség vezetője szerint a jelenlegi nehéz, válságos építőipari helyzetet enyhítheti, hogy a jó ideje elmaradó uniós források vélhetően az idén már megérkeznek. Továbbá a családtámogatások közül változatlanul igényelhető a csok, a falusi csok, akárcsak a babaváró hitel.

Koji László szerint a borús képet szintén árnyalhatja, hogy a korábban elindított lakásfejlesztések felfelé húzzák a lakásépítés számait, ám az idén tartani kell attól, hogy a jelenlegi finanszírozási körülmények között újak nem nagyon tudnak elindulni. A lakásépítésekre és a felújításokra is igaz, hogy a kétszámjegyű hitelkamatok mellett a lakosság inkább kivár.

Építőipar és várakozások 2023-ra számokban:

  • az ÉVOSZ becslései alapján 2022-ben 22 ezer új lakás épült és 250 ezret újítottak fel;
  • ezek a számok kormányzati beavatkozás nélkül 2023-ban és 2024-ben a felére eshetnek vissza.

Koji László azt is az építőipar előtt alá nagy kihívások egyikének tartja, hogy a magyar építőipari cégeknek olyan béreket kell biztosítaniuk a szakmunkásoknak és mérnököknek, hogy ne menjenek el Nyugat-Európába dolgozni. A megrendelés-állomány várható csökkenése miatt az építőipari cégeknek a segédmunkások megtartása is nehézséget okoz majd.

Arról nem is beszélve, hogy a régióban megjelenő török, valamint török-román építőipari cégek komoly versenytársai lehetnek a magyar vállalatokban – sorolta a kihívásokat Koji László.