Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Londoni elemzők a keddi adatismertetés előtt mínusz 0,1 és plusz 0,1 százalék közötti prognózisokat adtak az októberi tizenkét havi inflációra; a konszenzusos londoni előrejelzési átlag zéró százalék. A zéró körüli októberi inflációs előrejelzések is érdemi gyorsulást valószínűsítenek, ugyanis szeptemberben 0,4 százalékkal - az akkori várakozásoknál sokkal nagyobb mértékben - csökkent az éves összevetésű fogyasztói árindex Magyarországon.

A Morgan Stanley elemzői 0,1 százalékos éves inflációt jósoltak októberre, annak ellenére, hogy számításaik szerint az üzemanyagárak 1,7 százalékkal csökkentek havi összevetésben a múlt hónapban. A ház várakozása szerint a múlt havi lesz az első abból a három nagymértékű szekvenciális inflációs gyorsulásból, amelyek együttesen decemberre valószínűleg zéró környékére csökkentik a magyar jegybanki reálkamatot. Az elemzők decemberre már 1,3 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak. Az előrejelzés szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már a negatív reálkamatra készíti fel a piacot, és az inflációs gyorsulást a piaci szereplők körében széleskörű várakozás előzi meg, így valószínűsíthetően nem okoz majd nagy meglepetést. Úgy vélik, az MNB az ellenkező értelmű hivatalos nyilatkozatok ellenére is fontolóra veheti az alapkamat további csökkentését. A ház hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti várakozása.

Ennél jóval egyértelműbb MNB-kamatcsökkentési várakozásokat fogalmaztak meg a JP Morgan londoni elemzői, akik továbbra is negatív, mínusz 0,1 százalékos éves összevetésű magyarországi inflációt valószínűsítettek októberre. A szeptemberhez képest kevésbé meredek visszaesést a ház szerint elsősorban a hatósági árak okozhatták, ugyanis az áramdíjak tavaly októberben végrehajtott csökkentése a múlt hónapban igen erőteljes éves bázishatásként jelentkezhetett.

Kamatcsökkentési megfontolások lehetnek

A JP Morgan elemzői novemberben még nem várják az MNB 1,35 százalékos alapkamatának módosítását. Úgy vélekedtek ugyanakkor, hogy a monetáris tanács hajlamosabbá válhat a további kamatcsökkentések megfontolására, ha az eurójegybank (EKB) a mennyiségi enyhítési ciklus kiterjesztéséről dönt, és ha a magyar gazdaság növekedési üteme, vagy az infláció elmarad a várakozásoktól.

A cég szerint a forint erősödése is olyan tényező lehet, amely jelenlegi - vagyis az alapkamat hosszas tartására berendezkedő - pozíciójának újragondolására késztetheti az MNB-t. Várható, hogy mindezek alapján az, hogy az MNB 2016 első negyedévében újabb kamatcsökkentésekbe kezd, és alapkamatát 1 százalékra, vagy akár még alacsonyabbra csökkenti.

Év végéig nem lesz változás

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemző (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai zéró inflációt jósoltak éves összevetésben októberre, novemberre pedig már pozitív tizenkét havi inflációt várnak. Alapeseti előrejelzésük az, hogy ebben a környezetben az MNB 2016 végéig nem módosítja alapkamatát. Hangsúlyozták: ha a gazdasági növekedés vagy az infláció bármilyen további negatív meglepetést okoz, az valószínűleg újabb kamatcsökkentésekre készteti az MNB-t.

A Royal Bank of Scotland (RBS) szintén zéró inflációt vár tizenkét havi összevetésben októberre. Az elemzők szerint az üzemanyagárak múlt havi csökkenése valamelyest ellentételezhette az élelmiszerkomponensben általuk valószínűsített felfelé ható inflációs nyomást, amely a gyengébb nyári terméshozamokból szűrődhetett át a fogyasztói árindexbe.

A Goldman Sachs (GS) londoni elemzői is zéró éves inflációt várnak októberre. A szeptemberhez képest valószínűsített gyorsulás fő tényezője a tavaly októberi közműdíj-csökkentés most belépő éves bázishatása. A ház szerint ugyanakkor az üzemanyagok múlt havi csökkenése és az általánosságban stabil forintárfolyam a múlt hónapban még valószínűleg elejét vette annak, hogy az éves infláció a pozitív tartományba emelkedjen.