Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ipar pozitív trendje megtörni látszik. A piaci várakozásokat messze alulmúló adat miatt azonban még nem érdemes elkezdeni temetni az ipart vagy a második félév gazdasági növekedését. Nyáron jellemzően komolyabb visszaesések mutatkoznak az iparban a szabadságolások és nyári leállások következtében. Az ilyen jellegű ingadozások a jövőben egyre erősödnek a nagy termelővállalatok ágazatban betöltött súlyának emelkedésével - véli Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. A szakértő idén 4 százalék körüli ipari növekedésre számít, de ehhez is jelentősebb felfutásra lenne szükség az ősz folyamán.

A részletesebb GDP-adat pedig megerősítette, hogy a magyar gazdaság sokkal jobban teljesített a második, mint az első negyedévben. Nagy meglepetést nem okozott a GDP-növekedés szerkezete: az ipari termelés ismételten pozitívan tudott hozzájárulni a növekedéshez, ám hozzájárulásának mértéke csekélyebb, mint 2015 egészében. Az építőipar nem meglepő módon visszafogta a növekedést az uniós forrásokra alapozott megrendelések hiányában. A mezőgazdaság viszont a tavalyi gyengébb év után pozitív hatást gyakorol a gazdaság összteljesítményére. Továbbra is a szolgáltatások húzzák a magyar gazdaságot, ami párhuzamban áll a lakosság vásárlóerejének folyamatos növekedésével. Virovácz idén továbbra is 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár. Továbbra is azt gondolja, hogy rendkívül erős második fél évre van szükség a 2,5-3,0 százalékos NGM és MNB által várt növekedéshez.

Meglepetésre 4,7 százalékkal esett vissza az ipari termelés, amit részben az okozott, hogy júliusban két munkanappal volt kevesebb, mint egy éve, így munkanaphatással megtisztítva a visszaesés 0,1 százalék volt - kommentált a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A KSH szerint az autógyártás húzta le az ipari termelést, ami részben modellváltásokkal lehet összefüggésben (a Suzukinál is modellfrissítésre került sor).

A várakozásnál lényegesen nagyobb mértékben, 14 százalékkal zuhant a cseh ipari termelés, amit a Skoda nyári szünete okozott, ami feltehetően a hazai beszállítókra is hatással lehetett. A következő hónapokban visszatérhet az ipari termelés növekedése, amit a viszonylag magas, és növekedést tükröző ipari bizalmi indexek és a beszerzési menedzserindex is tükröz. Az év eddigi gyenge teljesítménye miatt azonban az ipari termelés idei növekedése elmaradhat a 3 százaléktól, azonban jövőre az idei alacsony bázis miatt a növekedés meghaladhatja az 5 százalékot - véli Suppan.

A GDP második negyedévben tapasztalt gyorsulása a következő negyedévekben nem fenntartható - állapította meg Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Nemzetközi összevetésben újra nem sikerült felkapaszkodni a dobogóra, hiszen Románia 6, Szlovákia 3,7, Lengyelország 3,1, Csehország 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben. Ráadásul a német gazdaság is 3,1 százalékos növekedést produkált. Ezzel együtt az elemző 2016 egészében 2,1 százalékos GDP-dinamikára számít. A háztartások fogyasztása lehet továbbra is a magyar GDP legfőbb motorja, míg a beruházások felfutására még várhatóan várni kell, amíg az EU-ból érkező támogatások felhasználás gyorsul.

A gazdasági növekedésből hiányoznak a beruházások, amelyeknél 20 százalékos visszaesés volt a második negyedévben. A háztartások fogyasztása viszont stabil alapot ad a növekedésnek, és a következő időszakban ez várhatóan így is marad - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. A második félévben a lakossági fogyasztás, az export és a szolgáltatások jelenthetik a húzóerőt. Majd 2017 első felében az uniós források beáramlásának köszönhetően a beruházásoknál is élénkülés várható. A szakember szerint 2016-ben összességében 2 százalék körüli bővülés várható a gazdaságban, jövőre pedig 3 százalék körüli emelkedésre lehet számítani.