Október elsejétől 14 támogatott medicinának – elsősorban vérnyomáscsökkentőknek, epilepsziagyógyszereknek és antiallergikumoknak – csökken 5-10 százalékkal az ára – mondta a NAPI Gazdaságnak Lengyel Gábor, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályvezetője.

Összesen 70 új generikus készítménnyel bővült a támogatott gyógyszerek köre. Ezek között található három olyan hatóanyag is, amely eddig csak originális formában volt kapható. Az OEP-nek, illetve a gyógyszerkasszának érdeke a generikus szerek támogatása, hiszen az jelentős megtakarítást eredményezhet a büdzsében. Csakúgy mint idén, 2006-ban is július elsejétől bővül a fix támogatású patikaszerek köre, ahhoz, hogy a most befogadott készítmények ezen körbe bekerüljenek az idén háromszázalékos piaci részesedést kell elérniük.

 

Minősítik a lakásépítőket

 

Október elsejétől önkéntes alapon lehet jelentkezni az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.-nál (ÉMI) az építési vállalkozások minősítési rendszerére. A program célja, hogy a minősítést vállaló építőipari vállalkozások felkészültsége és referenciaképessége szakszerűen, objektíven és mérhetően legyen bemutatható. A minősített társaságok az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal honlapjára is felkerülnek. Az ÉMI honlapján található kiírás szerint a minősítés megszerzésének legnagyobb előnye a lakásvásárlók végleges döntésének befolyásolása lehet. A visszajelzések alapján a vállalkozók is nyitottak a megmérettetésre: az előkészületi fázisban több szakmai szövetség is jelezte, hogy tagjaiknak kiemelten ajánlják majd a minősítő tanúsítvány megszerzését.

 

Utószezonban jön a felszolgálási díj

 

A vendéglátóhelyek október elsejétől önkéntes alapon 0–15 százalékos mértékű felszolgálási díjat számolhatnak el a számlában, amely áfaköteles lesz. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) becslése szerint az 55 ezer hazai vendéglátó közül legfeljebb 10-15 százalék él majd a díj bevezetésének lehetőségével. Várhatóan a magasabb kategóriájú éttermek, illetve a catering szolgáltatást nyújtó rendezvényszervező cégek alkalmazzák majd a szervizdíjat – mondta lapunknak Niklai Ákos. A Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint az idén kevesen vezetik be a felszolgálási díjat, mivel utószezonban az áremelkedés nem tenne jót az éttermek forgalmának.

A Gundel éttermeiben 15, rendezvényein 12 százalékos szervizdíjat számolnak fel október elsejétől, bár félő, hogy az áremelkedés visszaveti majd a forgalmat – tudtuk meg Dallos Ferenc étteremvezetőtől. A lapunk által megkérdezett vendéglátó-ipari egységek többsége nem akarja kitenni a vendégeket az áremelkedésnek. Tóth Zoltán, a Dupla Étterem vezetője úgy véli: ha a vendég elégedett, úgyis ad borravalót, a díj feltüntetése csak rossz szájízt kelt.

 

Fizetni kell a borravaló után

 

Október elsejétől változik a borravalóra vonatkozó szabályozás is. A munkavállalóknak a kapott jatt összegét az szja-bevallásban továbbra is fel kell tüntetnie az egyéb bevételek között, de az adót – az eddigiektől eltérően – nem kell megfizetni, mivel az szja-törvény szerint a felszolgálási díj és a borravaló adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. A felszolgálási díjként megszerzett jövedelem viszont járulékalapot képez: a foglalkoztatónak ezután 15 százalék nyugdíj-biztosítási járulékot kell fizetnie. A borravaló esetében a magánszemély eldöntheti, hogy befizeti-e a 15 százalékos járulékot.

 

Kevesebbe kerül a pályakezdő munkaerő

 

Holnaptól olcsóbb lesz a pályakezdő munkaerő, az első alkalommal elhelyezkedő 25 év alattiak, illetve a 30 év alatti diplomások és ösztöndíjasok után a munkaadók két éven keresztül jelentős járulékkedvezményt vehetnek igénybe. A Start-kártyával rendelkezők után az alkalmazónak a 31–35 százalékos járulékteher helyett a foglalkoztatás első évében 15, a másodikban 25 százalékot kell fizetnie. A pályakezdő-munkanélküliség csökkentésére létrehozott rendszer a kormány korábbi bejelentése szerint az első évben mintegy 10, a másodikban pedig 15 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, és összesen 45-50 ezer fiatalt érinthet.

A pályakezdő fiatalok hétfőtől igényelhetnek kártyát az APEH-től, amelyet a munkába álláskor át kell adni a munkáltatónak, aki ezek után havonta érvényesíti a kedvezményt. A munkabérnek nincs felső határa, de a kedvezményt csak a minimálbér másfélszeresének, felsőfokú végzettségűek foglalkoztatásánál pedig a kétszeresének megfelelő összegig lehet érvényesíteni.