Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB monetáris tanácsa (MT) a kamatcsökkentési ciklus folytatásának szükségességéről és lehetőségéről, a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján, a márciusi előrejelzés alappályájának és kockázati forgatókönyveinek ismeretében fog dönteni - olvasható az MNB monetáris tanácsa (MT) a mai kamatdöntést követő indoklásában.

Az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat

Eszerint a tanács megítélése szerint idén és jövőre is folytatódhat a magyar gazdaság bővülése. Az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől és a monetáris politika számára releváns horizont végén közelítheti meg azt. A munkanélküliségi ráta ugyan csökken, de továbbra is meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintet. Az inflációs nyomás közép távon mérsékelt maradhat. A nemzetközi befektetői hangulat változékonyan alakult az elmúlt időszakban, hazánk kockázati megítélése a régió más országaival együtt romlott.

Az infláció januárban tovább mérséklődött, elsősorban az üzemanyagárak mérséklődése miatt. A középtávú kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók emelkedtek, azonban továbbra is mérsékelt az inflációs nyomás.

Óvatos monetáris politikát indokolt, de Magyarország más

A nemzetközi befektetői hangulat a Fed eszközvásárlási programjának folytatódó lassítása és a feltörekvő gazdaságok romló kockázati megítélése következtében változékonyan alakult, számos feltörekvő piaci deviza jelentős nyomás alá került. Ugyanakkor az euroövezetben előretekintve továbbra is tartósan alacsony kamatkörnyezet várható. Magyarország kockázati megítélése a régió más országaival együtt romlott, mely mind a cds-felárak, mind a kötvényhozamok emelkedésében tükröződött, valamint az árfolyam volatilitása is megnőtt. Az MT értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Magyarország helyzete ugyanakkor más feltörekvő országokkal összehasonlítva fundamentálisan erős, sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség, és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány. Az állam és a magánszektor jelentős alkalmazkodása révén a folyó fizetési mérleg többletbe fordult, ezáltal csökkentve az ország külső eladósodottságát, és így a gazdaság külföldi forrásokra való ráutaltságát - visszhangozza a közlemény Matolcsy György MNB-elnök többször elhengzott véleményét.

Így az MT megítélése szerint "a megnövekedett pénzpiaci bizonytalanság mellett is maradt mozgástér a kamatcsökkentésre". A döntéshozók annyit tettek hozzá, hogy monetáris politika mozgásterét - a pénzügyi stabilitási szempontokat szem előtt tartva - továbbra is az inflációs cél középtávú elérése, a reálgazdaság ösztönzése, valamint az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.