Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza a hitelminősítő pénteki bejelentését kommentálva felidézte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta még az S&P előrejelzése szerint is 73 százalékra csökken az idei év végéig - miközben az EU-átlag 86,8 százalék -, és a magyar államháztartási hiány 3 százalék körül lesz. Timothy Ash ezzel összevetette, hogy az S&P Portugáliát is a Magyarországnak most megadott "BB" szintű osztályzattal tartja nyilván, jóllehet Portugália államháztartási deficitje 5 százalék, GDP-arányos államadósság-rátája pedig 120 százalék.

A Standard Bank londoni elemzője közölte: ő is negatív értékelést tart érvényben Magyarországra, de a Standard & Poor's pénteki magyar osztályzatrontását ezzel együtt is "nehezen indokolhatónak" találja. Ash szerint a jelenlegi helyzetben a kormánynak mindenesetre hiteles jelöltet kell állítania a jövőre leköszönő Simor András MNB-elnök utódjaként, mivel a piacok valószínűleg "nem értékelnék egy unortodox jelölt, például Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kinevezését".

Más nagy londoni házak szakelemzői a Standard & Poor's pénteki lépése előtt is hasonló véleményeket fogalmaztak meg. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői Budapesten tett minapi tájékozódó látogatásuk után közölték: véleményük szerint Varga Mihály, az IMF/EU-hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a legesélyesebb jelölt az MNB élére. A ház elemzői szerint Varga Mihály kinevezése semleges piaci hatással járna, mivel magasan képzett közgazdászról van szó, aki azonban ezzel együtt is egyértelműen kapcsolódik a politikához.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői ugyanakkor úgy vélték, hogy a találgatások során felmerül másik két esetleges jelölt, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető vagy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kinevezése az MNB élére "erősen negatív" lenne piaci szempontból.

Nem várták

A magyar adósosztályzat rontásának pénteki bejelentése utáni kommentárjukban a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének szakelemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az S&P-leminősítés "nem volt széles körben várt fejlemény". A ház szakértői szerint ugyanakkor a Standard & Poor's indoklásában "nem is volt semmi újdonság". Ennek alapján a JP Morgan londoni elemzői közölték: nem gondolják, hogy befektetői szempontból a pénteki leminősítés komoly fordulatot jelentene, és azt sem várják, hogy - hacsak nem romlik jelentősen a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat - a magyar kormány módosítaná az általa alkalmazott gazdaságpolitikai elegyet.

A JP Morgan elemzői megerősítették azt a véleményüket, hogy a magyar kormány csak a piaci hangulat jelentős romlása esetén lenne hajlandó azokra a kompromisszumokra is, amelyek nyomán még a 2014-es választások előtt megköthető lenne az IMF/EU-megállapodás.

A ház szerint az S&P pénteki lépése nyomán rövid távon nem lehet kizárni, hogy a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is leminősíti Magyarországot, különös tekintettel arra, hogy mindkét cég negatív kilátást tart érvényben a Magyarországra megállapított adósosztályzatán, és a Standard & Poor's pénteki döntése után most az S&P-nél egy fokozattal jobb besorolásaik vannak a magyar államadósságra. Ugyanakkor az a tény, hogy a Standard & Poor's a saját Magyarország-osztályzatára érvényes kilátást a leminősítéssel egy időben negatívról stabilra javította, csökkenti annak valószínűségét, hogy a magyar adósbesorolás a "BB" szint alá kerül - vélekedtek pénteki értékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.

Növekedési problémák

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint növekedési problémát láthat a Standard & Poor's a magyar gazdaságban, ez állhat a péntek esti leminősítés mögött, amely az IMF/EU-megállapodással elkerülhető lett volna.

Ha Magyarország megkötötte volna az IMF/EU-párossal a megállapodást, és annak feltételeit be is tartotta volna, bizonyára elkerülhető lett volna a leminősítés - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője arra reagálva, hogy a Standard & Poor's este Londonban közölte, az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamú magyar hazai és külső államadósság besorolását. Mivel a hitelminősítők általában és ebben a konkrét esetben is az adós kockázatát minősítik, a befektetőknek az S&P ezzel a döntéssel feltehetően azt üzeni, hogy nem látja biztosítottnak az ország adósságának tartós csökkenését - mondta az MKB Bank vezető elemzője.

Kondrát Zsolt szerint a leminősítés hátterében az állhat, hogy amíg nem lesz gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, addig kevés esélye van annak, hogy a jelenlegi alacsony gazdasági növekedés változzon. S bár a 3 százalék alatti hiánycél tartása pozitív jelzés a piacoknak, és esélyt ad arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, nem elég ahhoz, hogy az ország adóssága csökkenjen. Arra lenne szükség, hogy vagy beinduljon a növekedés, vagy a hiányt jóval 3 százalék alá csökkentse a kormány, hiszen így lehet valóban csökkenteni az adósságot - tette hozzá. Véleménye szerint ha létrejönne az IMF/EU-megállapodás, egy idő után elképzelhető lenne, hogy a hitelminősítők először pozitív kilátással frissítsék osztályzatukat, majd később felminősítsék Magyarországot.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatóhelyettese szerint az S&P a leminősítéssel azt fejezte ki, hogy az unortodox gazdaságpolitika csökkentette a magyar gazdaság növekedési kilátásait. Rámutatott: a piac pillanatnyilag minimálisan reagált a leminősítésre, a forint az euróval szemben még 1 százalékot sem veszített értékéből a délutáni 280 forinthoz képest. Más kérdés - vetette fel -, hogy hosszabb távon milyen lesz a piac reakciója, amely ma különösen optimistán viselkedett, és ezt egy ilyen hír sem csorbította számottevően - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak arra a meggyőződésére, hogy nem a minősítők, hanem a befektetők minősítik az országot, úgy reagált a Buda-Cash kereskedelmi igazgatóhelyettese: a hitelminősítők változtattak a válság előtti hozzáállásukon, és ma már inkább elébe mennek a piacnak, azon igyekezve, hogy a bajt előre jelezzék.