Két uniós országban nőtt a tárolt földgázmennyiség tavalyhoz képest: Magyarországon és Romániában - indította előadását Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szerinte ugyanakkor nem azt kell nézni, hogy mennyi a kapacitás, hanem hogy a fogyasztásarányos-töltöttség mennyi. Ezt nézve hazánk a harmadik helyen van, csak Ausztria és Szlovákia van előttünk, ám mivel ott főleg tranzitról beszélünk, ezért kiemelten jól áll Magyarország - emelte ki Fritsch.

A maximális napi betárolási mennyiség 28 millió köbméternyi gáz volt, míg 540 millió köbméter volt az a plusz mobilkapacitás, amit lekötöttek a kereskedők. Tavaly 21 olyan nap volt, amikor ki és be is tároltak a gázból, ami rugalmasságot ad a rendszernek - sorolta a statisztikákat a szakember. Az is elhangzott, hogy az idei kitárolási szezonban átlagosan a napi fogyasztás 35 százaléka megy tárolóból, de előfordult már 64 százalékos arány is.

Az idei nem volt túl erős tél, ennek ellenére a lekötött kitárolási kapacitást maximálisan használták sokszor. Ez dicséret is számukra, hiszen valóan felhasználták, amit lekötöttek, azaz jól számoltak - tette hozzá Fritsch.

Azt nem tudni még, hogy mit lesz a 2020 után, Magyarországnak nagyon nem mindegy, milyen irányt vesz az uniós energiapolitika - mondta az elnök, aki szerint ez azért is van így, mert Magyarország vélhetően a jövőben is függeni fog a gáztól.

Az ebből jövő lehetőségek

Arról, hogy egy gázkereskedő hogyan tudja használni ezen tárolókat, Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazási és pozíció menedzsment igazgatója beszélt. Mint mondta, a tárolókat kiegyensúlyozásra és az ellátás biztosítására használják a cégek, hiszen az igény nem mindig van összhangban az importált gázmennyiséggel.

Fotó: Horváth Balázs

A gázpiac az árampiacra is hatással van, mivel ahogy előtörnek a megújulók, úgy a rendszerbe nemcsak a fogyasztás eltérései "okoznak zajt", hanem a termelés kiszámíthatatlansága is. Ezt többek között gáztüzelésű erőművekkel tudja kiegyenlíteni a rendszer - emelte ki Smaraglay. Ennek megfelelően olyan erőművek kellenek, amik gyorsan tudnak reagálni az ilyen helyzetekre. Nekik pedig rugalmas gázforrásra van szükség, amit a tárolók biztosítanak.

A piac gyorsan változik, akár napokon belül nagy változások vannak az árakban, így hogy az adódó lehetőségeket meg tudja ragadni a kereskedő, úgy a tárolónak is gyors reagálásúnak kell lennie. Az optimális esetben akkor tárazik be, amikor legolcsóbb a gáz és akkor ki, amikor az a legdrágább.

A fotó forrás: Pexels.