A nyugdíj mellett folytatott keresőtevékenység azzal jár, hogy a munka után járó jövedelem növeli a nyugdíjalapot, ami a szolgálati idő növekedésével együtt azt eredményezi, hogy az érintettek nyugdíja is emelkedik. A január 1-jétől hatályos szabályok értelmében a saját jogú nyugdíj mellett folytatott kereső tevékenység alapján járó nyugdíjnövelés összegét a központi nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból állapítja meg.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával - a jövedelem megszerzését követ ő naptári év január 1-től - növelni kell a fizetést. Az MSZP parlamenti képviselője, Kórózs Lajos viszont azért fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához kérdésével, mert több idős munkavállaló jelezte neki, hogy az ONYF a törvényi határidő végéig (október végéig) nem folyósította nekik.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az ellenzéki politikusnak írt válaszában azt közölte, hogy október 31-ig összesen 38 485 nyugdíjas részére állapított meg nyugdíjnövelést. Közülük 34 580 ember alapvetően munkaviszonyból származó jövedelem alapján kapott növelést. Míg 3905 ember jellemzően vállalkozói jogviszonyok alapján részesül emelésben.

Itt a csavar!

A politikus leveléből viszont kiderül, hogy a jövő januártól folyósított emelés még a 2016-os évből számítódik. Az ONYF megállapítási folyamatát ugyanis lassítja, hogy a határozatok meghozatalához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal küldi az adatokat, az adóhatóság viszont megvárja az szja-bevallásokat. De a kapott adatokat ellenőrzik, ha pedig ezzel végeztek, küldik el a nyugdíjfolyósítónak a számításokat.

Viszont bár az emelt nyugdíj csak 2018-tól jár, de visszamenőlegesen. "A nyugdíjnövelés összegéről minden érintett határozatot kap, amely a kiszámítás alapját képező jövedelmeket is tartalmazza. A növelés visszamenőlegesen, 2016-os jogszerzés esetén 2017. január 1-jétől, illetve attól a legkorábbi időponttól kerül mindenki számára megállapításra és kiutalásra, amikortól a növelésben való részesítést a jogszabály lehetővé teszi.

A visszamenőlegesen növelt összegeket figyelembe kell venni a novemberi nyugdíjprémium és egyösszegű kiegészítés összegének meghatározásánál is" - írta válaszában Rétvári, aki azt is közölte, hogy az érintettek mind határozatot kapnak az ONYF döntéséről, amelyet a kifizetéseket lebonyolító Magyar Államkincstár közöl majd.

A keresőtevékenységet nem folytató nyugdíjasak is jó hírt kaptak a héten: csütörtökön megjelentek a Magyar Közlönyben a jövő évi, mindenkit érintő emelés részletei. A Napi.hu összefoglalta a tudnivalókat.

A címlapkép forrása: Pixabay.