Hamarosan dönthet a kormány a családi csődvédelem szabályainak módosításáról - derül ki az igazságügyi miniszter minapi közléséből. Trócsányi László szerint a következő hónapokban összegyűjtik azokat a gyakorlati tapasztalatokat, amelyeket a magáncsőd hazai alkalmazása kapcsán halmoztak fel az adósmentő folyamatban részt vevő jogalkalmazó szervezetek. A kormány azt szeretné elérni, hogy az adósoknak és a hitelezőknek is jobban megérje a csődvédelem elindítása, ahogyan fontos az eljárások gyorsítása is - írta a lap.

A magáncsőd intézményét 2015-ben vezették be Magyarországon, előtte ilyen megoldás idehaza nem létezett. A szabályrendszert - a KDNP kezdeményezésére - azért alakították ki, hogy az eladósodott magánszemélyek kikerülhessenek az adósságcsapdából. Mégpedig olyan, államilag felügyelt jogi folyamat során, amely szem előtt tartja az adósok és a hitelezők érdekeit is.

Bár az adósságrendező lehetőség elvben akár tízezreknek is kiutat nyújthat, az eddig elindult eljárások száma azonban ettől jócskán elmarad. Az Igazságügyi Minisztérium adatai szerint január végéig csupán 659 tartozásokkal küzdő család jelentett csődöt.