Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MT megítélése szerint az átmeneti lassulást követően az év végétől folytatódik a magyar gazdaság élénkülése. A gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, az infláció tartósan elmarad a jegybanki céltól. A hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatása előretekintve fokozatosan csökken - olvasható a friss közleményben.

Az alapfolyamatot jellemző mutatók változatlanul mérsékelt inflációs környezetet jeleznek. A nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedése irányába hat. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 közepére ér annak közelébe.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változó volt a globális pénzpiaci hangulat, amelyet főként az amerikai elnökválasztással és a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások, valamint az európai bankrendszerről szóló hírek mozgattak. A forint árfolyama nem változott érdemben az euróval szemben. A nemzetközi folyamatok hatására az állampapírpiaci hozamgörbe középső és hosszú szakasza is felfelé mozdult, így a hozamgörbe meredekebbé vált. A magas külső finanszírozási képesség és a külső adósságállomány csökkenése tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2016. december 7-én 14 órakor jelenik meg.

Az MT szeptemberi ülésén 900 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2016 végén állományát, ami a tanács várakozása szerint minimum 200-400 milliárd forint kiszorítását jelenti a betéti eszközből. A testület a három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és ennek esetleges jövőbeli változtatását a monetáris politikai eszköztár szerves részének tekinti.

A tanács megítélése szerint a monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken. A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

Az MNB figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket. Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, az MT kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával - olvasható a mai kamatdöntés indoklásában.