Viszonylag egyszerű a képlet, egyértelműen nemzetközi hatások lékelték meg a forint árfolyamát - foglalható össze a NAPI Online által megkérdezett elemzők véleménye. Mint Jobbágy Sándor, a Budapest Economics szakértője elmondta, a piacokra beköltözött a pesszimizmus. Egyes vélemények szerint a kedvezőtlen fordulat Ben Bernanke beszédével kezdődött, bár a Fed elnöke sok újdonsággal nem szolgált, a befektetők azonban idegesen reagáltak erre, s eladásokban kezdtek.

További kedvezőtlen tényező, az Európai Központi Bank kamatemelése, amelyet a várakozások szerint újabbak követnek majd, ráadásul több más országban - így például Új-Zélandon is - szigorítottak a jegybankárok. A kamatemelési várakozások világszerte erősödnek, ennek eredményeként a kötvényhozamok csúcsokat döngetnek.
Az amerikai tízéves papír rég nem látott 5,17 százalékos szintre ugrott, s európai társa is magasban, 4,55 százaléknál jár - mondta Jobbágy Sándor, hozzátéve: a piacokon végigsöprő eladási hullám után valahova mennie kell a pénznek, ám nem látszik, hogy ezek az összegek hol kötöttek ki. Kérdés, hogy fennmarad-e a rossz hangulat hosszabb távon, vagy csak egy rövid ideig tartó kisiklásról van szó. Ha a lejtmenetet figyelve az invesztorok már olcsónak találják a kötvényeket, illetve részvényeket, akkor ismét átállhatnak a másik oldalra, ezzel pedig megkezdődhet egy korrekció.

Ez a legfontosabb kérdés, vagyis meddig tart a borúlátó hangulat - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank közgazdásza. Bár a forint kevésbé sérülékeny, mint tavaly, tehát drasztikus gyengülésre nem kell számítani, de egyelőre nem igazán lehet megmondani, hol lesz a lejtő vége. Az viszont biztosnak látszik, hogy a júniusra várt kamatcsökkentésnek búcsút mondhatunk. A jelenlegi folyamatok alapján könnyen lehet, hogy a jegybank augusztusi jelentésében megemeli az infláció várakozásokat, így akár szeptemberre csúszhat a lazítás. Suppan szerint szinte kizárt, hogy év végére 7 százalék alá süllyedjen a kamatszint, 7, illetve 7,25 százalékot tartja a legvalószínűbbnek.

A kamatcsökkentés elmaradását jelezheti az is, hogy a monetáris tanács pénteken megjelent jegyzőkönyve szerint a Simor András jegybankelnök a legutóbbi kamatdöntő ülésen - hat kollégájával együtt - tartásra szavazott.