Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legutóbbi, február havi átlagkereset 23,4 százalékkal volt magasabb, mint a két évvel korábbi azonos időszaki érték. Több tényező összetett hatására emelkednek évek óta a bérek, például tavaly és az idén is jelentősen nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum is. A minimálbér két év alatt közel negyedével nőtt, a garantált bérminimum pedig ennél is jóval nagyobb mértékben, negyven százalékkal.

Egy újabb tényezőként megemlítette, "hogy 2017-ben a 4,3 százalékos bruttó hazai terméknövekedésünk már a foglalkoztatás-bővülés - 1,6 százalék - két és félszerese volt, ami azt jelenti, hogy jóval több eredményt termeltünk, jóval hatékonyabban dolgoztunk 2017-ben, mint korábban".

A tanácsadó közölte azt is, hogy zárul az olló a legalsó és a legfelső kereseti sávok között, ami azt mutatja, hogy az országon belül zajlik a bérfelzárkóztatás. Az uniós átlaghoz viszonyítva szintén elmondható, hogy zajlik a bérfelzárkóztatás, a nyugat-európai országokhoz képest azonban olyan jelentős volt a lemaradás, hogy "még sok olyan év kell, mint a tavalyi és az idei, hogy elégedettek lehessünk" - mondta Szalai Piroska.

Képünk forrása: Shutterstock