2022-ben összesen közel 408 ezer ingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok és a közvetítők, ami két százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Az érdeklődések 36 százalékos visszaesést mutattak. Az éven belül azonban jelentős eltérések láthatóak. A kínálat az első félévben még hat százalékos csökkenésben volt, a második félévben viszont két százalékkal több hirdetést adtak fel éves összevetésben – szerepel az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Az ingatlanpiaci portál most a tavalyi év trendjeiből kiindulva összegyűjtötte, hogy mi várhat az ingatlanpiacon 2023-ban.

1. A hitelkamatok továbbra is magas szinten maradnak

Az elmúlt hét év lakásdrágulásának egyik következménye volt, hogy 2021-ben már minden második lakást hitelre vásároltak a vevők.

Az infláció és a gazdasági bizonytalanságok miatt azonban 2022 végére az átlagos lakáshitelkamatok is 9-10 százalék körül jártak, ami jelentősen visszavetette a lakásvásárlási kedvet.

A jelenlegi kilátások szerint a hitelkamatok idén is ezen a szinten maradhatnak, ami pangó kereslettel járhat együtt.

2023-ban a lakáshitelkamatok csak az infláció mérséklődése esetén indulhatnak csökkenésnek, ezért lesz fontos a lakáspiac szempontjából az infláció alakulása.

2. Mérsékelten gyűrűzik be az energiaárrobbanás

2022 végén megszületett a döntés, hogy idén április végéig az átlagfogyasztás felett is megmarad a rezsicsökkentett gáztarifa. További jó hír lehet, hogy a gáz ára az európai tőzsdéken a háború előtti szint közelébe esett vissza, ezért a rezsiszámlák is kisebb valószínűséggel szabadulhatnak el.

Ha kezelhető szinten maradnak a gázszámlák, akkor 2023-ban nem lesz olyan lakáseladási hullám a rezsikényszer hatása alatt, mint amire korábban számítani lehetett. Ez pedig a tekintélyes lakásáresés valószínűségét is csökkenti.

Ennek a folyamatnak a nyertesi a nagyobb alapterületű kistelepülési ingatlanok tulajdonosai lehetnek.

3. Maradnak az állami támogatások

Növelte a vevők mozgásterét az év végi bejelentés, hogy a babaváró támogatás és a falusi csok is 2024 végéig igényelhető, ráadásul a lakásépítésekhez kapcsolódó áfavisszatérítés lehetősége is két évvel meghosszabbodott.

4. Lesznek előremenekülő lakásépítők

2022-ben a gazdasági bizonytalanságok hatására sok beruházó elhalasztotta lakásépítési terveit. A nagyobb vállalkozások közül viszont szép számmal vannak olyanok is, akik inkább előremenekülnek, és nem állnak le az építkezésekkel. A kínálatban szereplő kellő mennyiségű új lakás, nem csak a lakáspiaci forgalmat tarthatja életben, de a legjobb minőségű használt ingatlanok árainak is támaszt adhat.

5. Piaci túlkínálat várható 2023-ban

2022-ben elkezdett kinyílni a kereslet-kínálati olló: a kínálat szűkössége helyett mára már vevőből van jóval kevesebb.

“Az idén legfeljebb 100-120 ezer adásvételre kerülhet sor, ami 20 százalékkal maradhat el a tavalyi szinttől. Az elmúlt éveket jellemző két számjegyű drágulással szemben 2023-ban jóval lassabban, átlagosan 4-5 százalékkal növekedhetnek az árak. A korábbi dinamikás áremelkedéshez képest, ez inkább már stagnálásnak felel meg. A legpörgősebb új és használt lakások a nagyvárosi társasházi garzonlakások lehetnek. A nagyobb ingatlanok közül a panellakások lehetnek a legnépszerűbbek. A nagyméretű családi-, iker- és sorházak esetében viszont elhelyezkedéstől függetlenül akár szemmel látható árcsökkenés is végbemehet 2023-ban”

– vetítette elő Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.