A múlt hét végére 22 100 főre - a járványhatár fölé - nőtt az A-H1N1-v vírussal fertőzöttek száma hazánkban, a fertőzési arány Pest, Heves, Győr és Szabolcs megyékben a legmagasabb - közölte Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerdán, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A fertőzöttek összetételét tekintve nem történt jelentős változás - a betegek 29 százaléka gyerek, 43 százaléka 15-34 év közötti, 22 százalék 35-59, 5,7 százalék 60 év fölötti.

A járvány terjedésére vonatkozó tapasztalatok alapján azonban a WHO módosította a legveszélyeztetettebbek körére vonatkozó ajánlását - a szervezet szerint a legnagyobb veszélynek a csecsemők és a két év alatti kisgyermekek vannak kitéve.

A múlt héten 19 általános iskolát, 11 óvodát, 3 közép- és 2 általános és középiskolát érintett a járvány. 5 intézményben oktatási szüntetet is elrendeltek az intézményvezetők az oktatás folyamatosságának fenntartása miatt.

Az átlagos megbetegedési arány 50-60 százalékot tett ki a közösségi járványokban.

Korábbi becslések szerint mintegy 30 ezer ember eshetett át az A-H1N1-v vírusfertőzésen.

Eddig 172 ember került kórházba az újinfluenza miatt Magyarországon, 15 embert kezelnek intenzív osztályon, a bizonyított halálos áldozatok száma 7 fő. Falus Ferenc szerint átléptük a járványküszöböt, Magyarországon megkezdődött az influenzajárvány.

Falus szerint bevezetnek egy kórházi jelentési rendszert, amelyen keresztül figyelemmel lehet kísérni a kórházi ellátást igénylő megbetegedések alakulását, az iskolabezárások szükségességét, illetve a tömegrendezvényekre vonatkozó esetleges korlátozásokat. A szakember egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a Mikulás-rendezvények kiemelt fertőzésveszélyt hordoznak, így azok megtartását nem ajánlják.