Egyre több pénz vész el a Széchenyi pihenő (Szép) kártyákról: plasztikot kibocsátható három bank 2017-ben több mint 1,3 milliárd forintot utalt vissza a munkáltatóknak, ami a 2015-ös mélypontot mintegy 45 százalékkal, a 2016-os értéket pedig majdnem 26 százalékkal haladta meg. Az idén viszont a kihasználatlanul maradt pénz több mint 60 százalékkal, 2,1 milliárd forintra ugrott - számolta ki a portál.

Eszerint hiába húztak bele a kártyabirtokosok a költésbe az utolsó hónapban, végül május 31-én az MKB-nál 240 millió, a K&H-nál 254 millió, az OTP-nél pedig 1,6 milliárd forint ragadt be.

Az OTP-nél az Azénpénzem.hu érdeklődésére elmondták: egy kártyabirtokosra jutó átlagos összeg kevesebb mint 8 ezer forint, ugyanakkor egyes feledékeny ügyfelek akár egy családi nyaralás árát is a kártyájukon pihentették - a legmagasabb lejáró egyenleg értéke valamivel több mint 600 ezer forintot tett ki. A K&H pihenőkártyásai átlagosan 9,1 ezer az MKB-é 6,7 ezer forintot vesztettek most el.

Az MKB-nál a legnagyobb fel nem használt összeg 267 ezer forint volt. Majdnem 200 fő vesztett most 100 ezer forintnál többet. Nem egészen száz forintot majdnem tízezren, egy ezresnél kevesebbet pedig további több mint 16 ezren buktak. Az esetenként meghökkentő pénzre pedig magyarázat lehet, hogy akadnak olyan vállalatok, akik a munkaviszony megszűnésekor visszakérik a dolgozótól a Szép-kártyát, a kártyabirtokosoknak tehát a továbbiakban egyáltalán nincs lehetőségük a juttatást felhasználni.

A jelenlegi szabályok szerint ugyanis azok, akiknek a kártyájára 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhették el a keretet. A határidőt követően lejárt a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz. A bankok a június 30-i határidőig visszautalják a megmaradt pénzt az azt a plasztikra feltöltő munkáltatóknak.

A jó hír az, hogy az  gazdasági tárca idén áprilisban elfogadott rendelete időben is rugalmasabbá tette a Szép-kártya juttatások felhasználását: a jövőben a kártyakibocsátó pénzintézetek a fel nem használt összegeket nem emelik le a számlákról, csupán havonta legfeljebb 3 százalékkal csökkentik majd. Ezt a rendelkezést azonban a 2019-ben lejáró juttatások esetében fogják elsőként alkalmazni.

A kép illusztráció, forrása: Danubius Hotels.