A mostani határozat értelmében 22 uniós országnak - Belgiumnak, Bulgáriának, Ciprusnak, a Cseh Köztársaságnak, Dániának, az Egyesült Királyságnak, Finnországnak, Franciaországnak, Görögországnak, Hollandiának, Írországnak, Lengyelországnak, Litvániának, Magyarországnak, Máltának, Németországnak, Olaszországnak, Romániának, Spanyolországnak, Svédországnak, Szlovákiának és Szlovéniának - kell visszatérítenie támogatási összegeket.

Magyarországnak körülbelül 9,3 millió eurót (mintegy 2,7 milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós büdzsébe. A bizottság a kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatban, "a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó nyolc előírás rögzítésének hiánya miatt javasolt korrekció" címen kéri vissza a Magyarországon elköltött pénzt.

A bizottsági közlemény emlékeztet: a közös agrárpolitika (KAP) költségvetéséből finanszírozott kifizetések folyósításáért és ellenőrzéséért a tagállamok felelősek, és a bizottság feladata gondoskodni arról, hogy a tagállamok szabályosan használják fel a támogatást. A 414 millió eurót azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert a források felhasználása során a tagállamok nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem megfelelő eljárásokat alkalmaztak a mezőgazdasági kifizetések ellenőrzésére - hangsúlyozza az uniós végrehajtó testület.

Mivel a szóban forgó összegek egy részét a tagállamok már visszafizették, a ma elfogadott határozat nettó pénzügyi hatása kisebb: összesen mintegy 393 millió eurót tesz ki - áll a bizottság közleményében.

A legjelentősebb egyedi korrekciók a következők:

Az Egyesült Királyságon belül Angliának 111,7 millió eurót kell visszafizetnie (nettó pénzügyi hatás: 99,4 millió euró) a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer, a földrajzi információs rendszer, valamint a területalapú támogatásokkal kapcsolatos kérelmek feldolgozása, illetve a hatósági keresztellenőrzések és a helyszíni vizsgálatok terén mutatkozó hiányosságok miatt.

Olaszországnak 48,3 millió eurót kell visszafizetnie (nettó pénzügyi hatás: 48,1 millió euró), mert megsértette a kölcsönös megfeleltetésre vonatkozó szabályokat: több, jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmény betartását nem ellenőrizte kielégítően, nem rögzített három, a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírást, valamint helytelenül alkalmazta az előirányzott szankciókat. Továbbá 17,9 millió eurót azért, mert az illetékesek súlyos hiányosságokat tártak fel az ellenőrzési rendszer működésében, és mert csalásra derült fény a citrusfeldolgozó ágazatban.

Spanyolországnak 40,6 millió eurót kell visszafizetnie, mert hiányosságok mutatkoztak az export-visszatérítési rendszerek irányítása és ellenőrzése, a marhahús előzetes ("ex ante") ellenőrzése és a fizikai ellenőrzések végrehajtása terén, továbbá azért, mert a cukortermelés és -tárolás ellenőrzése nem volt kielégítő, és mert az exportőrök előzetes értesítést kaptak a közelgő fizikai ellenőrzésekről. Az ibériai országnak emellett még 16 millió eurónyi összeget azért kell visszafizetnie, mert szabálytalanságok mutatkoztak a területalapú támogatások kedvezményezettjei részére megítélt jogosultságok terén.

Lengyelországnak 34,4 millió eurót kell visszafizetnie az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott korkedvezményes nyugdíjba vonulás rendszerének irányítása terén tapasztalt hiányosságok miatt.

Franciaországnak 29 millió eurót kell visszafizetnie az agrár-környezetvédelmi célok, valamint a természeti hátrányokkal küzdő területek támogatására irányuló EMVA-intézkedések helyszíni ellenőrzése terén tapasztalt hiányosságok miatt.

Az Egyesült Királyságon belül Észak-Írországnak 17,7 millió eurót kell visszafizetnie (nettó pénzügyi hatás: 15,7 millió euró) a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer, a földrajzi információs rendszer, valamint a területalapú támogatásokkal kapcsolatos helyszíni ellenőrzések, kifizetések és szankciók terén mutatkozó hiányosságok miatt.

Romániának 12,5 millió eurót kell visszafizetnie a kedvezményezettek támogathatóságának és kiadásainak ellenőrzése, valamint a mezőgazdasági üzemek korszerűsítésére vonatkozó EMVA-intézkedésekhez kapcsolódó szankciók alkalmazása területén tapasztalt hiányosságok miatt.