2018 végére ígérték, milliárdokat költöttek rá, de továbbra sincs kész a Magyar Államkincstár új családtámogatási és nyugdíjbiztosítási informatikai rendszere. A „21. század családtámogatása és nyugdíja” nevű kiemelt projekt záródátumát újabb fél évvel tolták ki, így a gyorsabb és hatékonyabb társadalombiztosítási ügyintézést segítő rendszer legkorábban jövő tavaszra készül el – írja a Népszava.

A fejlesztést az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) indította el 2016-ban, a projekt költségét akkor valamivel több mint 10 milliárd forintra becsülték, amely teljes egészében az EU támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt célja egy korszerű, ügyfélbarát, könnyen kezelhető és az ügyintézők feladatellátását támogató integrált családtámogatási és nyugdíjbiztosítási szakigazgatási rendszer létrehozása volt.

A fejlesztés középpontjában a folyamatosan változó jogszabályi környezetre való rugalmas és gyors reagálás, a társadalmi elvárásoknak való megfelelés állt, de csökkenteni akarták az adminisztratív terheket a nyugdíjbiztosítás és a családtámogatás területén is. 

Szükség volt a ráncfelvarrásra

Az új rendszer kidolgozására az indoklás szerint többek között azért volt szükség, mert a közigazgatás szervezeti átalakítása miatt 2017 elején mintegy 35 ezer folyamatban levő követeléskezelési ügy, valamint 5 milliárd forint kintlévőség kezelése került az ONYF feladatkörébe, miközben hiányoztak az egységes nyilvántartási és ügyviteli rendszerek. A projektet eredetileg három részre bontották: 

  • a szociális adatvagyont kezelő új nyilvántartásra (Egységes Ellátási Rendszerre, EER),
  • az ellátások megállapításához, az igények elbírálásához kapcsolódó funkciókra,
  • és az egységesített ellátás-folyósítási, könyvelési és követeléskezelési részre.

A projekt megvalósítására létrehozott konzorciumban az ONYF mellett a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) kapott helyet. A nyugdíjbiztosító 2017. októberi megszűnéséig 935,2 millió forintot költöttek el rá, majd Mészáros József, az ONYF feladatait átvevő korábbi államkincstári elnök 2018-ban egy rendezvényen bejelentette: 30 milliárd forintból három nagy projektben, három év alatt fejlesztik az informatikai rendszert, amelynek eredményeként az ügyfelek jobb szolgáltatásban részesülnek majd. 

Rendesen elhúzódott, miközben egy állammal üzletelő óriáscég is képbe került 

Bár a zárási határidő 2018-ban már 2022 vége volt, elég vontatottan haladt a gigaprojekt. Nem sokkal később képbe került a Mészáros Lőrinc cégbirodalmából kinőtt, Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG is, amely az állammal közösen, 715 milliárd forintért megvásárolja meg idén a Vodafone-t. Az uniós forrásból megvalósuló, állami informatikai projektek állandó szereplője 2019-ben nettó 3,47 milliárdért vállalta a számlavezető rendszer fejlesztését. 

Ez az idei szerződési listában már 3,6 milliárddal szerepel.

De jutott a projekt-tortából az alvállalkozóként becsatlakozó NAS Kft-nek is, amely a NAV-elnök mostohatestvér-üzlettársának vállalkozása. A belső pletykák már tavaly arról szóltak, hogy elakadt az informatikai projekt, csakhogy az uniós forrásból és az időből is sok fogyott addigra. 

Külső szemlélőként csupán annyit látszik, hogy ma már más azonosítószámon fut a projekt, a támogatási keretösszegét 14,7 milliárd forintra emelték, az új zárási időpont pedig 2023. június vége.

A MÁK tavaly nyáron bejelentette az új számlavezető rendszer első fázisának lezárását, de arról nincs hír, hogy hol tart az ügyfélbarát szolgáltatáshoz szükséges többi fejlesztés, a szervezet nem válaszol a lap megkereséseire sem.