Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke szerint a nem receptköteles termékek patikán kívüli forgalmazása éves szinten körülbelül 300 millió forint árrés tömeg kiesést okoz az ágazatnak; a speciális étrendekhez szükséges élelmiszerek, mint például a hipoallergén, glutén- és laktózmentes élelmiszerek évente több milliárd forint bevételt jelentenek a hipermarketeknek és drogériáknak, miközben ezek az egészségmegőrzéshez szorosan kapcsolódó termékek a patikákban, ahol a szaktudás is rendelkezésre áll nem forgalmazhatók.

A HGYSZ úgy véli, hogy a gyógyszertárakban elérhető termékek körének megfelelő meghatározása, a marketingszabályok egységesítése és egyértelművé tétele, valamint az egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek gyógyszertáron kívüli forgalmazásának szigorítása kedvező körülményeket teremtene egy fenntartható gyógyszertár piac megalapozásához, mindezt jelentős állami beavatkozás nélkül.

A szövetség azt javasolja, hogy a gyógyszertárakban minden olyan termék árusítható legyen, amely az egészségmegőrzéssel, higiéniával és egészségápolással összefüggésbe hozható. Az egyéb, egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek árusítását pedig szigorítanák a gyógyszertáron kívül.

Kampányt indítanának állami támogatással, hogy arra ösztönözzék a lakosságot, hogy az egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékeket a gyógyszertárakból szerezzék be. Szorgalmazzák, hogy az állatgyógyászati termékek árusítása ne engedélyköteles, hanem bejelentés-köteles tevékenység legyen. Jelenleg forgalmazhatóak az állatgyógyászati termékek gyógyszertárakban, de az adminisztratív terhek és az engedélyeztetési eljárás nehézségei miatt sokan nem élnek a lehetőséggel. Az is javasolják, hogy nem receptköteles  (OTC) termékeket csak gyógyszertárakban, gyógyszerészi tanácsadás biztosítása mellett lehessen forgalmazni.