A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a magyarországi NB1-es futballstadionok biztonsági rendszerének tervezésére és üzembe helyezésére, a beszerzés becsült értéke nettó 669 millió forint. A fejlesztés első körében részt vevő létesítmények számát a tárgyalások során határozzák meg a rendelkezésre álló keretösszeg figyelembe vételével. A biztonságtechnikai fejlesztésre a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) bruttó 960 millió forintos támogatást biztosít az MLSZ-nek, az összeg ugyanakkor várhatóan nem elegendő valamennyi, 15 magyarországi stadion beléptető és ellenőrző rendszerének kiépítésére, mint ahogy a keret nem futja az üzemeltetési költségekre sem.

Ki fizesse az üzemeltetést?

Az infrastruktúra az MLSZ tulajdonában marad, az üzemeltetés költségét azonban a kluboknak kellene állniuk - hacsak nem kapnak erre majd külön állami támogatást. A Ferencváros új stadion építését tervezi, így várhatóan a klub most kimarad az egységes fejlesztésből. Az MLSZ prioritásként kezeli a győri és a székesfehérvári pályákat, mivel a budapesti Puskás stadion lebontásával csak ezek a helyszínek felelnek meg a nemzetközi futballmeccsek rendezési előírásainak.

A sporttörvény idén júliusi módosítása szerint 2012. július elsejétől csak névre szóló jegyeket és bérleteket értékesíthetnek a rendezők, akiknek a beléptetéskor ellenőrizni kell a szurkolók személyazonosságát, valamint kötelezővé tehetik a személyazonosításra alkalmas klubkártyák bevezetését is.

A most kiírt közbeszerzés része a névre szóló jegyek kiadására alkalmas központi jegyrendszer és klubkártyarendszer, az egységes beléptetőrendszer és a személyazonosítást lehetővé tevő kamerarendszer megtervezése és szállítása. (Ezzel párhuzamosan a rendőrség a sporthuliganizmus visszaszorítása érdekében egységes sportrendészeti nyilvántartást vezet be, az abba bekerülő, randalírozó szurkolókat kitilthatják a sporteseményekről.)

Az állam már sokat költött beléptetőrendszerre

Az új biztonsági rendszernek illeszkednie kell a stadionok meglévő rendszereihez, amelyek között jelenleg jelentős különbségek vannak. Az első Fidesz-kormány idején, a Deutsch Tamás vezette sportminisztérium, illetve a stadionrekonstrukciós programot bonyolító Sportfólió Kht. tíz évvel ezelőtt több mint négymilliárd forintért szerzett be eszközöket (többek közt monitorokat, szervereket, jegynyomtatókat, kamerákat) 38 stadion számára a beléptető, térfigyelő és jegyértékesítő rendszer kiépítéséhez. A rendszer soha nem működött, az eszközök közül csak néhány beléptetőkaput helyeztek üzembe (például Kecskeméten és Újpesten). A rendszer kiépítését később részben adatvédelmi okokra hivatkozva leállították, az ügyben nyomozás is indult. A raktáron maradt eszközök nagy része mára elavult, csak a beléptetőkapukat lehetne hasznosítani. "A kapuk üzemképesek és bármikor telepíthetőek, akár egy komolyabb központosított szoftverrel is" - mondta korábban Tauber Zoltán, a Sportfólió végelszámolója az RTL Klubnak.

Sürgős a beszerzés, sok feltételt kell a pályázóknak teljesíteni

Az új közbeszerzési eljárást az MLSZ számára a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. bonyolítja le. Az eljárásra december 27-ig jelentkezhetnek a biztonságtechnikai és jegyértékesítési referenciákkal rendelkező cégek. Az alkalmasnak találtak közül várhatóan három céggel kezd el tárgyalásokat 2012. január közepétől a BMSK - derül ki a közbeszerzési felhívásból. Az MLSZ és a Nefmi ugyan már augusztusban aláírta a projekttámogatási szerződést, a szövetség azonban csak most decemberben írta ki a közbeszerzést a megvalósításra -  mégpedig a rendszer megtervezésének és az első stadion elkészülésének 2012. június 30-i határidejére hivatkozva, gyorsított eljárási formában. Információink szerint a szövetség a projekt előkészítése során felmérte a jelenlegi stadionok beléptető és biztonsági infrastruktúráját, és több mint húsz biztonságtechnikai cég prezentációja alapján határozta meg elvárásait, amelyek bekerültek a pályázati dokumentációba.

Azok a cégek és konzorciumok jelentkezhetnek a közbeszerzésre, amelyek az elmúlt két évben rendelkeznek összesen nettó 1,5 milliárd forintos árbevétellel. Legalább hét referenciát tudnak igazolni az elmúlt három évből, ezek között kell lenni internetes jegyértékesítési rendszer, elektronikus beléptető rendszerek, kül- és beltéri biztonsági rendszerek szállítására, valamint legalább egy több telephelyen üzemelő integrált informatikai rendszer tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződésnek.

Az ajánlatokat értékelő bizottságba négy főt az MLSZ delegál, egy-egy személyt a Nefmi, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a BMSK - olvasható az MLSZ honlapján.