A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Jó érzékkel vizsgálja az adóhatóság a vagyonos magánszemélyeket, a tavalyi és a 2011-es vagyonosodási vizsgálatok eredményei szerint átlagosan 10 millió forint felett alakul a megállapított adókülönbözet. Kell is a bevétel, ez a vizsgálat ugyanis hosszadalmas, így fajlagosan drága is.

A vizsgálat után ugyanakkor kevesen fordulnak bírósághoz, 2011-ben a megállapítással zárult ügyek 37 százaléka tartozott e körbe, tavaly azonban már csak 13 százalék. Sokan egyszerűen minél hamarabb "megszabadulnának" a NAV-tól, így inkább fizetnek. Olyan is akad, aki pontosan tudja, hogy mi mindent nem tárt fel a hatóság − a vizsgálat lezárt időszakot keletkeztet, vagyis azt nem lehet még egyszer ellenőrzés alá vonni.

Nagy sikerre ráadásul nem is számíthatnak a pereskedők. A statisztikák szerint az adóhatóság számára kedvezően végződött peres eljárások aránya országosan 60 százalék felett volt 2011-ben, tavaly pedig 65 százalék körül alakult. Vagyis a hatóság határozatát a bíróság helybenhagyta, megszüntette a pert vagy idézés nélkül elutasította a keresetet.

Nem tudni egyelőre, hoz-e jelentős változást, hogy a Kúria egy jogértelmező bizottsága felülvizsgálja a vagyonosodási vizsgálatoknál alkalmazott becslési eljárásokat, pontosabban az eljárásra vonatkozó szabályok kezelését. Bírósági berkekben nem tartják valószínűnek, hogy érdemi változást hozna a döntés, a Legfelsőbb Bíróság ugyanis korábban számos jogegységi döntést hozott már a kérdésben, ezek gyökeres átírására pedig nincs különösebb ok. A következmények közé tartozhat azonban, hogy több hónapig tartó munka eredményeként egy, a korábbinál is egységesebb álláspontot képviselhet majd a bíróság − ez azonban vélhetően nem jelenti majd hatalmas távlatok megnyílását az ellenőrzés alá vontak számára, inkább a korábbi vadhajtások "levagdosására" lehet számítani.

Vizsgálatok adatai

Vizsgálat (db)
Megállapítással zárult (db)
Adókülönbözet
(millió forint)
Egy főre jutó adókülönbözet (millió forint)
2011108289810 8009,24
20122029157820 60010,15
Forrás: NAV