Többszörösére emelkedhet a miniszterek fizetése a 2019-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján. Az új szabály alapján a miniszter maximum annyit kereshet, amennyit a minisztériuma alá tartozó állami cég vezetője, amit az elmúlt években jó magasra tornáztak fel több állami vállaltnál - olvasható a portál cikkében.

Az eddig hatályos törvény szerint egy miniszter alapbérként a mindenkori köztisztviselői illetmény 15,6-szorosát kapta, ez 2018-ban 602 940 forint volt, amihez még járt 50 százaléknyi kiegészítés és 65 százaléknyi pótlék. Így összesen 1 296 321 forint jöhet ki.

A Varga Mihály által kedden benyújtott törvényjavaslat szerint:

a személyi illetmény havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, központi államigazgatási szervnek nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét.

Vagyis a miniszter akkora fizetést is kaphat, mint az alá tartozó legnagyobb állami vállalat vagy költségvetési szerv legjobban fizetett dolgozója, aki a legnagyobb cégeknél (Magyar Posta, MÁV, MVM,  Magyar Fejlesztési Bank) 5 milliót vihet haza fizetéskor.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel