A múlt év végén indult közbeszerzés becsült értéke 1 milliárd 141 millió forint volt, az egy kocsira jutó tervezett összeg pedig 18,7 millió forint. A beérkezett két ajánlat közül a Scorpio Kft.-é 32,9 millió, a finn Profile Vehicles Oy cégé 26,5 millió forint volt egy járműre.

Az ajánlatkérő a kiírásban jelezte, hogy a legalacsonyabb árú ajánlat lesz a nyertes. Ehhez elektronikus árlejtést alkalmazott, amelyre végül április 16-án került sor. Ezen a Scorpio Kft. előbb 25,99 millióra, majd 23,5 millió forintra csökkentette az egy mentőkocsira szóló ajánlatát. A finn cég nem indult az árlejtésen. Később arra hivatkozott, hogy az ajánlatkérő nem értesítette időben, de a KDB ezt nem fogadta el.

Az elektronikus árlejtés egy versenyeztetési forma, ahol az ajánlattevők egy on-line rendszeren keresztül tehetnek módosított ajánlatokat.

A Profile Vehicles Oy pedig azt kifogásolta a KDB-nél, hogy az árlejtés után az ajánlatkérő nem zárta le a tendert, hanem új árlejtést határozott el. Ezt jogellenesnek mondta ki a döntőbizottság is, ezért semmisítette meg az ajánlatkérő első árlejtés utáni döntéseit.

A tájékoztatás szerint miután az OMSZ-t már korábban elmarasztalta a KDB, indokolt volt a bírság kiszabása, de az összegénél figyelembe vette azt is, hogy a jogsértés reparálható: az első elektronikus eljárás eredménye alapján kell értékelni a tendert.

Az OMSZ-nek a tavaly nyári, 32 mentőautóra kiírt közbeszerzést kellett újraértékelnie. A finn cég idén februárban már megnyert egy 30 darabos tendert 459,31 millió forinttal, ebből egy kocsira 15,3 millió forint jutott.

Idén január 30-án Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: az egészségügyi tárca 849 millió forintos támogatásából a szervezet 37 korszerű esetkocsit szerzett be, míg egy másik, 574,5 millió forintos forrásból 23 mentő beszerzése van folyamatban.

Ezeken felül az egészségügyi államtitkárság újabb, 1,45 milliárd forintos forrást biztosított a mentőszolgálat számára, ebből a tervek szerint 60-70 mentőautó megvásárlására nyílik lehetőség. Továbbá tavaly december végén elindult az az európai uniós fejlesztési program is, amelynek 11,5 milliárd forintos forrásából egyéb fejlesztések mellett mintegy 200 mentőautót tud majd venni a szolgálat.

Mindez összességében mintegy 330 elöregedett mentőautó kiváltását jelenti, vagyis az Országos Mentőszolgálat flottájának több mint a harmada cserélődhet.