Az auditra tavaly december végégéig kellett sort keríteni, idén azonban még bírság nélkül kivitelezhető a kötelezettség. A regisztráció január 20-i határideje kapcsán nem ennyire engedékeny a hatóság.

Több száz nagyvállalatra vonatkozik az energiahatékonysági törvény előírása, amely szerint az érintett cégeknek energetikai auditot kell végeztetniük, illetve regisztrálniuk kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján. A jogszabály értelmében energetikai auditra minden olyan vállalat kötelezett, amely több mint 250 főt foglalkoztat, vagy éves nettó árbevétele túllépi az 50 millió eurót, vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurót. Az audit célja annak felmérése, hogy az adott telephely, iroda vagy üzem energia-felhasználása milyen pontokon optimalizálható, hogyan illeszthetők be a rendszerbe a hatékonyságot növelő elemek vagy akár a megújuló energia.

Az auditkötelezettség nemcsak az épület vagy üzem tulajdonosaként szereplő céget terheli. A kritériumoknak megfelelő bérlő is köteles az épületre vonatkozó energetikai auditálást elvégeztetni, ha az általa bérelt épületrész alapterülete meghaladja a teljes épület alapterületének 50 százalékát.  Az első auditot a jogszabály szerint 2015. december 5-ig kellett teljesíteni, a kötelező regisztrációs nyilatkozatot pedig 2016. január 20-ig kellett megküldeni a MEKH részére.

A nagyvállalatoknak a jövőben négyévente kell elvégeztetniük az energetikai auditot, ehhez regisztrált auditorok segítségét vehetik igénybe. A regisztráció és az energetikai szempontú ellenőrzés mellett a cégeknek ezentúl minden évben meg kell adniuk éves energiafelhasználási adataikat is - ennek elmulasztása szintén egymillió forintig terjedő bírságot jelenthet - mondta Csáki János, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda energiajogi szakértője.