Amiatt is szükség lenne egy átgondolt, koherens adórendszer kidolgozására, mert az "adóreformok kísértete járja be Európát", Lengyelországtól Németországon át Franciaországig. A lengyelek például szintén 9 százalékra szállítják le a társasági adót - mondta a volt APEH-elnök a lapnak.

A régióban nemcsak az adórendszerek küzdenek egymással a tőkevonzó képesség érdekében, de a bérek is, hogy megtartsák a szakembereket. Nem a társasági adó mérséklésében kellene versenyezni, hanem az egyéb terhek csökkentésével kellene a hazai vállalkozásokat támogatni - véli Pitti Zoltán.

Ilyen megoldás lehetne egyebek mellett az iparűzési adó jelenlegi maximum 2 százalékos mértékét leszállítani 1 százalékra. Az így kieső önkormányzati adóbevételt a személyi jövedelemadó (szja) egy részének a visszaosztásával kellene pótolni. Ez a megoldás előnyös lenne a vállalkozásoknak és az önkormányzatok forrásai sem csökkennének.

Pitti arra hajlik, hogy aki az eredményéből új beruházásba fog, azaz a nyereségét visszaforgatja, annak kellene adókedvezményeket adni. A jelenlegi lagymatag szabályozáshoz képest sokkal nagyobb mértékben kellene támogatni a kutatás-fejlesztést, és ösztönözni kellene az ilyen befektetéseket.

A szociális hozzájárulási adó visszanyesésével is csínján kell bánni, hiszen abból finanszírozza az állam az egészségügyi ellátást, a nyugdíjakat. A szakértő szerint a járulékfizetés felső határát vissza kellene állítani, így a nyugdíjkasszát sem terhelnék milliós nyugdíj-kifizetések. Mindenképpen változtatni kellene az igazságtalan egykulcsos szja rendszeren is, egy enyhén progresszív adózás bevezetésével.

Kép forrása: Shutterstock