Frissítés [11:05]:

A várakozásoknak megfelelően a 480 forintos hatósági áron szigorított a kormány. A részleteket itt olvashatja el.

Előzmények

Hagyományosan a kormányüléseket követő napokon tart tájékoztat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az azon meghozott döntésekről. Jellemzően szerdán ül össze a kabinet, azonban most mégis szombatra jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a rendkívüli kormányinfót.

Most azonban előzetesen nem adott ki információkat a kancellária és kabinetminisztérium sem a várható témákról. Azonban az elmúlt napok eseményei, valamint a kormányzati körökben terjedő pletykák alapján pár valószínűsíthető téma előkerülhet.

  1. Péntek este Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója egyeztetett Rogán Antal kabinetminiszterrel és Gulyás Gergellyel. A találkozó után az üzletember azt mondta, „import üzemanyag kell, különben ellátási problémák lehetnek Magyarországon.” Ez alapján elképzelhető, hogy tovább szigorít a kormány a tavaly október végén bevezetett üzemanyagár-sapkán a kormány. A 480 forintos literenként hatósági árat a Mol mellett a független benzinkutasok is kritizálták.
  2. Mint arra az Index felhívja a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök is több fontos bejelentést tett péntek reggeli interjújában, többek közt arról, hogy két évvel, 2024-ig meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfa programját.
  3. A legutóbbi rendkívüli kormányinfón jelentette be a kabinet, hogy részlegesen kivezeti a rezsicsökkentést, amely még további részletszabályokra vár. Orbán Viktor is említette pénteki rádiós tájékoztatójában, hogy rezsitámogatások jöhetnek (kistelepüléseket érintő).
  4. Energia-veszélyhelyzettel kapcsolatos további intézkedésekre is számítani lehet, miután Európába egyre kevesebb földgázt exportál Oroszország.
  5. A katás adózás részleges kivezetése után – a Napi.hu értesülései szerint – a Pénzügyminisztériumban más kedvezményes adónemek esetében is vizsgálták, hogy milyen lehetőségek vannak a szigorításra. Pontosan nem tudni, hogy született-e döntés, de az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) mellett már sok más kedvezményes adónem nem maradt. Elképzelhető, hogy a főleg művészek, médiamunkások, fodrászok, szabók és kozmetikusok által választott adónemnél is szigorítás jöhet, bár erre egyelőre még kommunikációban sem utalt az Orbán-kormány.