Az Európai Bizottság az intézményrendszer vizsgálata után az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol: 100-150 milliárd forint lehet a büntetés. Arra hivatkozva, hogy közel 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgáltak meg a 2015 és 2017 közötti időszakból uniós ellenőrök. Ezek alapján arra jutottak, hogy az építési beruházások nagy részének a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

A kormány kifogásolta, hogy az egyelőre titkos uniós jelentés kiszivárgott a sajtóhoz, pedig ez egy titkos jelentés, amelyre egyelőre Magyarország küldheti az észrevételeit. Minden egyes problémás ügyre reagálni fognak az Európai Bizottságnak - mondta el az ügy kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azt nem vitatja, hogy az építési projektek nagy része valóban drágább lett az uniós forrásból megvalósuló beruházások közül. Ennek magyarázatát viszont nem korrupciós vagy csalási problémákban látja, hanem abban, hogy a munkaerőhiány, valamint a szektor felpörgése és leterheltsége miatt felmentek az alapanyag- és az erőforrásárak.

Gulyás arról is beszélt, hogy számos javaslatot - amelyet a titkos jelentés tartalmaz - megfontolandónak tart a közbeszerzési rendszer átalakítása kapcsán. Ezeket az észrevételeket majd megvizsgálja a kormány.

Forrásvesztéssel azért nem számolnak, mert a kormány eleve úgy tervezi meg az uniós támogatású projekteket, hogy a költségek 110 százaléka rendelkezésre álljon.

Fotó: MTVA