Úgy tűnik, a kormányzati akarat hiánya az egyetlen oka annak, hogy még mindig nem indult el egy hatékony bérfelzárkóztatási program Magyarországon - állítja a lap. Az elmúlt időszakban mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekvédelmi képviseletét ellátó szakértők is úgy nyilatkoztak, hogy egy 15-20 százalékos béremelést mindenféle nehézség nélkül elbírna a hazai gazdaság - emlékeztetnek.

A kormány feladata lenne megvalósítani azt, amit a munkaadóknak és a szakszervezeteknek kellene kimondani: egy többéves bérfelzárkóztatási programra van szükség Magyarországon - idézik Pogátsa Zoltán közgazdászt, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatóját. Szerinte nem lehet olyan gazdaságot működtetni, amelyben a bérből élők nagy része kevesebbet keres, mint a létminimum. Úgy látja, a vállalkozók egy részének most sem okozna különösebb problémát a magasabb bér kifizetése, de mivel nem kényszeríti őket erre semmi, nem is növelik a fizetéseket.

Akad néhány ágazat, ahol problémát jelentene egy drasztikusabb béremelési program végrehajtása, azonban a gazdaság egészét tekintve bőven van lehetőség egy 15-20 százalékos bérfejlesztésre - hivatkoznak Kordás Lászlóra, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökére. Ám az eddigi hat tárgyalás alkalmával sem sikerült a döntéshozókat rávenni arra, hogy egy több évre előre tervezett bérfelzárkóztatási programot indítsanak Magyarországon.Az elnök szerint utóbbi a gazdaság hatékonyságából fakad, a felzárkóztatás viszont a kormány dolga lenne, hiszen ezt csak jogszabályokkal lehetne kikényszeríteni.

Az NGM örvend, a jegybank nem

A KSH tegnap közölt adataiból kitűnik, hogy folytatódik a fizetések lassú emelkedése. Októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés. Mivel októberben az éves infláció 0,1 százalékos volt, a reálkeresetek 4,7 százalékkal emelkedtek éves alapon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a számok láttán örömét fejezte ki, mivel 34 hónapja emelkednek a reálkeresetek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban nem ennyire optimista, a héten közölt jelentésében arról írt, hogy bár a magyar gazdaság felzárkózása folytatódik, a következő években sem számolhatunk nagymértékű béremeléssel.