Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslata szerint 8-15 százalékos kötelező szervizdíj jönne a vendéglátóhelyeken. A szakmai szervezet szerint erre azért lenne szükség, mert így könnyebben tudnák megtartani az egyre inkább külföldre kacsintgató munkaerőt az iparági cégek.

A javaslat szerint a szervizdíj felosztását a tulajdonos, üzemeltető, az ott dolgozók bevonásával, közösen határozza meg. Az üzlet belső megállapodásától függően ebből a felszolgálók mellett a konyhai segédszemélyzet is részesülhet, mindenki, aki a munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a vendég minőségi kiszolgálást kapjon.

A szövetség szerint az intézkedés mellett szól az is, hogy az éttermek jelentős hányada - nagyobb részt Budapesten - jelenleg is alkalmazza a szervizdíjat.

A javaslat nagy vitákat váltott ki, még a szakmán belül is megoszlottak a vélemények, volt, aki támogatta, volt, aki nem. Egyesek szerint ugyanis a kötelező szervizdíj nem lenne más, mint egyszeri kötelező áremelés, így a további áfacsökkentés jobb megoldás lenne. Más ugyanakkor állítja: a szervizdíj kizárólag a dolgozók, a magasabb hozzáadott értékű munkájának díjazását célozná, nem pedig a borravaló kiváltását.

Mi pedig olvasóinkhoz fordultunk, hogy kinek, mi a véleménye az ügyben. Először az utca emberét kérdeztük meg, az erről készült videónkat itt tekintheti meg:

A kérdést, miszerint mi a véleménye olvasóinknak a tervezettről, feltettük a Facebook-oldalunkon is. Bár a felmérés természetesen nem reprezentatív, sokatmondó, hogy válaszadóink 82 százaléka arra a válaszlehetőségre kattintott, hogy ő maga akarja eldönteni, mikor, mennyit adnak a kiszolgáló személyzetnek.

Tizenöt százalék mondta azt, hogy támogatja az ötletet, de akkor a vendéglátósok mondjanak le a borravalóról, míg mindössze 3 százalék kattintott arra, hogy örülne a szervizdíj bevezetésének, ami mellett még borravalót is adna.

Az olvasóink hozzáállása a kommentekből is látszik, Gabriella például azt írta, hogy "nekem ne tegyék kötelezővé mikor adok és mennyit", akivel Joli is egyetértett. Ő csak annyit írt, hogy "Szervizdíj : borravaló".

Csaba a videó egyik megszólalójához hasonlóan attól fél, hogy ezáltal csak a vendéglátóhelyek forgalma csökkenne. "Többet akkor sem költök... max kevesebbszer megyek..." Erzsébet pedig a nyugdíjasok felől közelítette meg a kérdést: "azt hiszem kisnyugdíjas eddig se tudott vendéglőbe menni eztán se fog".

Attila szerint nem a vendégeken kellene behajtani a plusz költségeket, így feltette a viszonylag egyszerű kérdést: "Nem kaphatnának rendes fizetést!?"