Elegendő lett a kórházi adósságok konszolidálására elkülönített 60 milliárd forintos központi forrás, az intézményeknek egy hónapja van rá, hogy a kisebb, 500 millió forint alatti tartozással rendelkező beszállítókat kifizethessék, de akár egy gombnyomással is megtehetik, ha erre felkészültek - fogalmazott Zombor Gábor.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátási Központ (ÁEEK) főigazgatója hozzátette, mivel a pénz csak a március 31-ig lejárt tartozások kifizetésére használható, nem kamatozik és a kórházaknak vissza kell fizetni, amit nem erre fordítanának, nem áll érdekükben, hogy ne fizessék ki a kisebb beszállítókat.

Megtudták, mi mennyibe kerül

Zombor elmondta, az egyeztetés április 1-jén kezdődött. A tárgyalásokat folytató ÁEEK minden intézménytől és beszállítótól bekérte a tartozások, számlák dokumentációit, ezeket összesítették és ellenőrizték. Ezután készült el a támogatási dokumentum, amelynek alapján a pénzt az intézmények megkapják.

Az egyeztetések során hasznos információkhoz is jutottak, sok esetben nem stimmeltek a kórházak és a beszállítók adatai, ezeket tisztázták, s volt amikor utólag indokolatlannak bizonyult plusz követelésekkel álltak elő bizonyos beszállítók. A tárgyalások eredményeként már  pontosan lehet látni, mi mennyibe kerül egyik vagy másik kórházban.

Felülvizsgálatok várhatók

Az eltérések arra inspirálják az államot, hogy bizonyos szerződéseket vizsgáljon felül, reális áron történnek-e a beszerzések. Az optimális beszerzés a folyamatos tartozásnövekedés megállításának a kulcsa.

A 2016-os költségvetésben, az országos tartalékok terhére is biztosítanak az ideihez hasonló forrást a keletkező tartozásokra - mondta az államtitkár. A mostani kifizetéssel jelentősen javul a kórházak helyzete, emellett számolni lehet az E-alap év végi maradványával is, amit 30-40 milliárd körül vár. Reményei szerint új korszak indult el az intézményrendszerben, most derül majd ki a tényleges működési hiány nagysága.

Nem volt késlekedés

Zombor véleménye szerint a konszolidáció nem késett, az április 1-e határidő miatt egy hónappal több lejárt adósságot fizetett ki az állam. A beszállítók tisztességesen, felelősen viselkedtek az elmúlt időszakban. Néhány olyan beszállítónál tapasztaltak csak problémát, akiknél felmerült a szerződés felülvizsgálata.

A Magyar Kórházszövetség mai közleményére - melyben Velkey György 120 milliárd pluszt szorgalmaz az egészségügy számára a jövő évi költségvetésben, arra hivatkozva, hogy az alulfinanszírozás veszélyes az ellátásra és a társadalomra -, Zombor úgy reagált: nem 120, hanem 300 milliárd forint hiányzik a rendszerből, ha ebben a struktúrában akarják pótolni a hiányokat. A szövetség nyilatkozataiban kicsivel több visszafogottságot kellene érzékelni, ez közös ügy, nem lehet kívülállóként kinyilatkoztatni. Az E-alap kiegészítésre szorul, a fedezete a tartalékban rendelkezésre áll. Az intézményeknek együtt kell működni a fenntartóval és fegyelmezetten gazdálkodni - véli az államtitkár.

Az ÁEEK két hét alatt vezette le a maratoni tárgyalásokat, 194 ezer számlatételt kellett átnézni, s a egyes beszállítók kamatelengedése nyomán minden követelést ki lehetett elégíteni a 60 milliárdból - sorolta Ónodi-Szűcs. A kintlévőséget hitelből finanszírozó beszállítóknál azonban a kamatokat is fedezi a konszolidációs összeg. Mintegy nyolcezer beszállítója van az ellátórendszernek, eddig 64 ezer számláról született megállapodás.