Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - dőlt el hosszas vita után a héten. A munkáltatók körülbelül 3 százalékos emelést javasoltak eredetileg 2020-ban, amelynek alapján januártól a minimálbér 5 ezer forinttal emelkedett volna, eközben a munkavállalói érdekképviseletek 6,5 százalékos emelést akartak. A végén ebből lett a 4 százalékos kompromisszum.

Bodó Sándor államtitkár szerint az emelés után, ha úgy alakulnak a számok, félévkor jöhet egy új tárgyalás. Ez annak köszönhető, hogy még érvényben van a hatéves bérmegállapodás, így ha a gazdaság teljesítménye elér egy bizonyos szintet, akkor lehetőség van a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) újabb két százalékponttal, 15,5-ről, 13,5 százalékra csökkentésére. Ezért a bértárgyaláson a munkaadói és a munkavállalói szervezetek megállapodtak, hogy a szocho csökkentéséből keletkezett megtakarítás fedezet lehet további 1 százalékos béremelésre.

Nehéz és hosszú tárgyalássorozaton vannak túl, ami azzal magyarázható, hogy a felek rendkívül nehéz gazdasági helyzetben kezdték meg a bértárgyalásokat.

A hétfőn aláírt bérmegállapodással "senki nem maradéktalanul boldog", hiszen a munkaadók nehéz helyzetben vannak, a munkavállalók pedig a csaknem 4 százalékos emelésnél többet szerettek volna - fogalmazott Bodó Sándor.