A minimálbér emelkedésből adódó többletköltséget minden esetben megkapja a kormánytól az önkormányzat - mondta az ATV-nek Schmidt Jenő, a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) elnöke, aki szerint emiatt nem kell aggódni. Azért viszont annál inkább, hogy a bértábla teljesen össze fog csúszni ezáltal.

„Akik több végzettséggel rendelkeznek, kiemelt területen vagy régóta dolgoznak az önkormányzatoknál, azoknak a bérét nem tudjuk ezáltal emelni, emiatt létrejön egy bérpiaci feszültség” – tette hozzá. 

Schmidt Jenő közölte, ezt a szektort fekete báránynak érzi az államháztartáson belül, mivel a köztisztviselők bérét 8 éve nem emelték. A szociális területen, az egészségügyben, sőt a kormányhivatalokban dolgozókét bérpótlékokkal mind emelték, az önkormányzatiakét azonban nem. 

A minimálbér emelése szerint nem jelenti automatikusan azt, hogy a többi önkormányzati dolgozó bére is emelkedik. „A szorzó például attól függ, hogy hány éve dolgozik ott, milyen végzettsége van, de az alap, az nem a minimálbérhez van kötve, hanem 37.500 forinton áll most már évek óta”  - fogalmazott.