Benyújtotta a fölgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvény módosításáról szóló módosító javaslatát a Fidesz.

A Rogán Antal által jegyzett előterjesztés szerint "az egyetemes szolgáltatás keretében (döntően lakossági fogyasztók számára - a szerk.) értékesített földgáz árát a miniszter rendeletben állapítja meg."

Az eddigi szabályozás úgy rendelkezett, hogy az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített földgáznak - a kiszámítására vonatkozó jogszabályi előírásoknak és az engedélyében foglaltaknak megfelelően képzett és a Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott - árát az egyetemes szolgáltató üzletszabályzata tartalmazza.

Az előterjesztés az áramárakkal kapcsolatban úgy módosítaná az eddigi gyakorlatot, hogy ezentúl az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia árát a miniszter rendeletben állapítja meg.

A jelenleg is élő, vonatkozó paragrafus szerint a miniszter eddig csak az egyetemes szolgáltatás árának meghatározásánál figyelembe veendő előírásokat és az alkalmazható legnagyobb kereskedelmi árrést állapíthatja meg a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján; az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített áramárat pedig az egyetemes szolgáltató üzletszabályzata tartalmazza.

A törvénymódosító javaslatok nyilvánvalóan az Orbán Viktor miniszterelnök által kedden a parlamentben bejelentett célt szolgálják, amely szerint a kormány befagyasztja a közüzemi díjakat. A kormányfő azt is közölte, a fejlesztési miniszter tárgyalásokat kezd az új árképzési mechanizmusról.