Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok - nyilatkozta Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Eurologusnak.

Erre reagálva az ATV Híradó kérdéseire válaszul a Miniszterelnökségi Sajtóiroda közölte: elfogadhatatlannak tartják, hogy bármilyen jogvitát összekössenek a magyar embereknek járó pénzekkel.

A helyreállítás azonban nem várhat, ezért a programokat akkor is megindítjuk, ha az uniós pénz nem áll még rendelkezésre, megvalósításukat addig a költségvetésből finanszírozzuk

- hangsúlyozzák.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda - megismételve Varga Judit korábbi Facebook-posztjában leírtakat - szerint a Bizottságnak a magyar tervekkel kapcsolatban semmilyen gazdasági, szakmai problémája nem volt, a tárgyalások közel voltak a lezáráshoz. A gyermekvédelmi törvény elfogadását követően azonban "abszurd követelésekkel álltak elő".

"A Bizottság hirtelen előhúzott új elvárásait megválaszoltuk. Magyarország már minden feltételt teljesített, amelyet az uniós RRF rendelet alapján a tagállamoknak teljesíteniük kell. A Bizottsággal hónapokig tartó egyeztetések során kialakított magyar terv az országspecifikus ajánlásokat megfelelően kezeli" - közölték.

A tárca szerint a magyar helyreállítási terv késedelmes uniós elfogadása nem veszélyezteti a hazai programok megvalósítását. A helyreállítási terv meghatározó része az egészségügy, az oktatás és a környezetbarát közlekedés fejlesztését támogatja - teszik hozzá.