A Hivatalos Értesítőben jelent meg a  Miniszterelnökség pályázati felhívása a 2021-es Magyar közigazgatási ösztöndíjra.

Az ösztöndíjra azok a fiatalok pályázhatnak, akik elhivatottak a közigazgatási életpálya iránt, idegen nyelveket beszélnek és felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

Az ösztöndíj szakmai gyakorlatra szól, amely 10 hónapig tart, ebből 7 hónapot Magyarországon - valamely kormányzati szervnél - 3 hónapot pedig külföldön, elsősorban valamely európai uniós ország közigazgatási szervénél töltenek a nyertes pályázók. A résztvevők szakmai fejlődését a teljes időtartam alatt mentorok segítik, a Miniszterelnökség pedig rendszeresen képzéseket, programokat szervez a felvételt nyert ösztöndíjasoknak.

Pályázni elektronikusan lehet szeptember 15. és október 15. között. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:
- angol nyelvből C1 vagy magasabb szintű komplex nyelvvizsga,
- egyéb élő nyelvből B2 vagy magasabb szintű komplex nyelvvizsga.

A kiválasztási eljárás első, írásbeli fordulója általános műveltséget mérő feladatsor kitöltését foglalja magában. Az írásbeli forduló kiértékelését követően a legjobb eredményt elérők - a jelentkezők 20 százaléka, de maximum 120 fő -
kerül behívásra a második, szóbeli fordulóra. Ez strukturált interjúból, motivációs beszélgetésből, valamint idegen nyelvű elbeszélgetésből áll, amely a jelentkező által választott angol vagy német vagy francia nyelven zajlik. Az ösztöndíjat 60-an nyerhetik el. Az ösztöndíjak odaítéléséről a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter dönt.

Az ösztöndíj összege a hazai programszakaszra havi 250 000 forint adómentes jövedelem. A külföldi 3 hónapra szóló ösztöndíjról nincs információ a felhívásban. A program várhatóan 2021. február 1. és november 30. között zajlik. Eredményes teljesítése esetén az ösztöndíjas számára lehetőség nyílik a kormánytisztviselői karrier megkezdésére.