Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vasárnap hatályba lépő büntetőeljárási törvény szétválasztja, továbbá egyértelművé teszi a rendőrség és az ügyészség illetékességi körét, több jogot és nagyobb védelmet biztosít a bűncselekmények sértettjeinek, valamint megteremti az amerikai filmekből ismert - azokhoz hasonló, de nem ugyanolyan - megegyezéses eljárás törvényi feltételeit - mondta el a Legfőbb Ügyészség háttérbeszélgetésén Miskolczi Barna főosztályvezető ügyész a Zoom.hu cikke szerint.

A megegyezés nem úgy zajlik majd, mint az amerikai filmekben. A vádlott itt nem szólhat bele a tényállásba és a minősítésbe, arról viszont alkudozhat az ügyésszel: annak fejében, hogy a bűnösségét beismeri és lemond a tárgyalásról, tettéért hány évet hajlandó ülni és hol. (Nagyot változik az élet vasárnaptól - ezt a cikket olvasta?)

Szlovéniában - az új Büntetőeljárási törvény vonatkozó részét a szlovén modell alapján írták - 40 százalékkal csökkent a tárgyalások száma a megállapodás lehetőségének megteremtése után. A magyar ügyészség azt reméli, hogy az efféle ügyek jelentős része majd nálunk is tárgyalás nélkül, azaz megállapodással zárul a későbbiekben - olvasható a cikkben.

Fontos változás a büntetőeljárásban, hogy a jövőben az első gyanúsítotti kihallgatásig az ügyészség csak törvényességi felügyeltet gyakorol a nyomozások felett, de nem szól bele a nyomozásba. Amit már nem is nyomozásnak, hanem felderítésnek neveznek a törvényben. Az ügyész az új törvény értelmében csak attól kezdve vesz részt a nyomozásban, ha már van gyanúsított. Ettől a ponttól azonban irányítja a vizsgálatot, azaz előírhatja a rendőröknek, hogy még milyen bizonyítékokat szerezzenek be, kiket hallgassanak ki és miről, a folyamat végén pedig dönt arról: vádat emel-e a gyanúsított ellen vagy megszünteti az eljárást - ismerteti a változást a Zoom.hu.

A kép forrása: Shutterstock.