Március végéig 147-en fagytak meg Magyarországon tavaly október óta – írta közleményében a MSZF, azzal kiegészítve, hogy az áprilisban érkezett hideg napok miatt ez a veszteség-mérleg még nem tekinthető véglegesnek.

Az emberjogi szervezet szerint valószínűleg még szomorúbb adattal kell számolni, tekintettel a szociális rendszer szétzilálódására és az egészségügyi rendszer állapotára.

A kihűlés miatt elhunytak többsége fűtetlen helyiségekben lelte halálát, továbbá kórházban, vagy beszállítás közben, mert már nem tudtak rajta segíteni. Közterületen, azaz a szabad ég alatt csökkent a fagyhalál miatti elhalálozás.

Az MSZF értesülései szerint nem csökkent a hajlam az orvosok presszionálására annak érdekében, hogy hypothermia (kihűlés) helyett más okot tüntessenek fel halálokként. A szervezet közleményében azt írja, hogy a statisztikai adatok kozmetikázása lehet ennek a célja. Forrásaik szerint ennek az a magyarázata, hogy a fagyhalált úgy próbálják feltüntetni a statisztikákban, mintha az "tovatűnő társadalmi jelenség volna, nem pedig évről-évre ismétlődő tömeges jelenség". Az MSZF szerint az sem lehet véletlen, hogy immár négy hónapja elérhetetlen e témában a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatási adatbázisa.