Egyre rosszabbul áll Magyarország a fokhagymaügyben. A termőterület és a termés is csökkenő tendenciát mutat: a termés 5,2–7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt tíz évben, 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.ú A Csongrád-Csanád számít a fokhagymaközpontnak: a megyében van a legjelentősebb, 674 hektáros termőterület. 

Az Agrár-közgazdasági Intézet (volt Agrárgazdasági Kutató Intézet) KSH-adatokat is bemutató összefoglalója szerint Magyarország fokhagyma-külkereskedelmi mérlege mínuszos. A kínálat az elmúlt három évben a hazai termés 12–40 százalékát kitevő importtal egészült ki. Az idén - az év első nyolc hónapjában - Spanyolországból 68 százalékkal, Hollandiából pedig 106 százalékkal több, összesen 406 és 416 tonna fokhagyma érkezett a magyar piacra. Közben az olasz import 7 százalékkal 347,7 tonnára csökkent. A magyar export mérete az előbbiekhez képest alacsonynak mondható : évente 400-650 tonnát tesz ki. Az idén 434 tonnáról volt szó és főként a szomszédos országok, Románia, Szlovákia és Szlovénia volt a célpont. 

A magyar - belföldi - fokhagyma ára egyébként a Budapesti Nagybani Piacon május végén jelent meg, akkor kilónként 1400 forintos termelői áron, amely július végéig alacsonyabb, augusztustól magasabb volt, mint egy évvel korábban. A fokhagyma ára az elmúlt hat hónapban 1000 forint körül alakult, ami 3 százázalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. A hazai szezont megelőzően a spanyolországi fokhagymát május végéig értékesítették az előző évihez hasonló, 1200 forintos nagykereskedelmi áron.