Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar jegybank vizsgálja azokat az eszközöket, amelyek segíthetik a gazdasági növekedést, de ezek közöl egy sem veszélyeztetheti a monetáris politika elsődleges célját, az árstabilitást és a monetáris transzmisszió működését - válaszolta a hírügynökségnek küldött levelében az MNB sajtóosztálya.

A Magyar Nemzeti Bank az is kiemelte, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, de a fundamentumokkal nem összeegyeztethető éles árfolyammozgások nem kívánatosak.

Az elmúlt hetekben az új jegybanki vezetés monetáris politikával kapcsolatos tervei tartották izgalomban a piaci szereplőket, és ezt láthatjuk jelenleg is. Az elemzők és a befektetők azt találgatják, hogy az MNB milyen új eszközöket fog alkalmazni és mikortól veti be ezeket.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak adott interjúban arról beszélt például, hogy a magyar jegybank alkalmazhatná az állampapírok másodpiaci vásárlásának eszközét. Matolcsy György jegybankelnök pedig március elsejei bizottsági meghallgatásán fejtette ki, hogy a jegybank meg fogja vizsgálni az új eszközöket. Ha találunk olyan eszközöket, amiket használhatunk, akkor azt gondolom, hogy a monetáris tanács bölcsességével döntünk ezekről a megfelelő kereteken belül. Megfontoljuk mindazokat az eszközöket, amelyeket a jegybank használhat a növekedés segítése érdekében, itt más jegybankok tapasztalatait (Bank of England, vagy lengyel jegybank) is megvizsgáljuk - mondta akkor.

Megismételte azt a kijelentését is az MNB, miszerint a nyolc hónapja tartó kamatcsökkentési ciklus akkor folytatódhat, ha azt Magyarország kockázati megítélése megengedi és alátámasztják a gazdasági kilátások.

Emlékezetes, a monetáris tanács keddi ülésén történelmi mélypontra, 5 százalékra csökkentette az alapkamatot.