A kiskereskedelem növekedése megfelel a várakozásoknak. Tavaly volt egy-két gyengébb hónap, de az év utolsó hónapjaiban a naptárhatással korrigált mutatók 6 százalék körüli emelkedést mutattak - kommentálta a KSH friss adatait Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

A nem élelmiszerek forgalma nőtt látványosan, ami a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslettel magyarázható. A fogyasztói bizalom jó, az egy évvel korábbihoz képest bátrabban vásárolnak a háztartások. Várakozása szerint idén minimális lassulás várható, 4-5 százalék között lehet a forgalombővülés. A lassulás oka, hogy a foglalkoztatás a tavalyinál kisebb mértékben javul, emellett eleve magas a bázis, a nettó fizetések pedig 2017-hez képest kisebb mértékben emelkedhetnek az idén.

A decemberi 5,9 százalékos adat kissé alulmúlta a 6,4 százalékos piaci várakozást. A vártnál gyengébb teljesítmény mögött az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes boltok forgalma áll. Pozitív meglepetés a nem élelmiszer típusú boltok forgalmának 10,4 százalékos bővülése. Vélhetően a 2017 novemberében elindult nyugdíjon felül folyósított összegek (nyugdíjprémium, korrekció, Erzsébet-utalvány) inkább a nem élelmiszer típusú boltok forgalmára hatottak kedvezően - véli Virovácz Péter és Siket Bence, az ING Bank Zrt. elemzője.

A kiskerforgalom lendülete idén is megmaradhat, 4,5 százalék körül alakulhat a növekedés - így 2018-ban is fontos motorja lesz a GDP növekedésének a belső kereslet erősödése - mondta Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

A szakértő a magyar monetáris politikánál érdemi változásokra nem számít 2018 folyamán, az MNB várhatóan fenntartja az alacsony kamatkörnyezetet. Fontosnak azonban, hogy az MNB valószínűleg nem tudja tartósan függetleníteni magát a nagy nemzetközi jegybankoktól. Ez azt jelenti, ha hirtelen fordul a széljárás a piacokon, akkor az MNB-nek nagyon figyelnie kell nehogy a hullámok elsodorják a magyar "gyorsnaszádot". Jövőre már megindulhat a magyar bankközi kamatok lassú ütemű fokozatos emelkedése.

Idén 5 százalékhoz közeli kiskernövekedés jöhet, amit támogat az idén folytatódó, várhatóan 6 százalék feletti reálbér növekedés - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A forgalomnak további lökést adhat az új lakások idén várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az eBay arra számít, hogy 2018 első hónapjaiban több vállalkozás kezd online kereskedésbe - adta hírül a cég. Magyarországon 9746 eladó regisztrált az oldalra 2015 óta, 2017-ben 2725. A 10 legsikeresebb vállalkozás, amely tavaly kezdte meg működését, mostanra együttesen több mint 245 millió forintos árbevételt realizált 2017-ben. Ez azt jelenti, hogy egy online vállalkozás átlagosan 24,5 millió forint bevételt könyvelt el az első évben. Volt olyan kereskedő, amely több mint 73 millió forintot keresett egy év alatt.

Kép forrása: Shutterstock