Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világgazdaság a tavalyi 3,4 százalékos csökkenés után 5,6 százalékos növekedéssel zárhatja az idei évet, jövőre pedig 5,7 százalékos tempó várható - számol be Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb elemzéséről az MTI. 

Az OECD szakértői közölték, hogy globális GDP az idei második negyedévben már elérte a válság előtti szintet az OECD kimutatása szerint, de a továbbra is bizonytalan kilátások miatt a jelenleg tapasztalható lendületes növekedés közepette is szükség lesz az ösztönző monetáris és fiskális intézkedések fenntartására. 

A magyar gazdaság teljesítménye szempontjából az export miatt kulcsfontosságú Németország az idén 2,9 százalékos, a 2022-ben pedig 4,6 százalékos többletet érhet el. Kínában 8,5 és 5,8 százalékos, az Egyesült Államokban 6 és 3,9 százalékos növekedésre van kilátást. 

Inflációs előrejelzését a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan élénkülő keresletre, valamint az ellátási láncban jelentkező fennakadásokra hivatkozva megemelte az OECD: a G20-ak esetében a fogyasztói árak 3,7 százalékkal emelkednek éves szinten az idén és 3,9 százalékkal jövőre.