Miskolc egyik ikonikus épülete és közismert szimbóluma a tévétorony. Az avasi kilátót éppen hatvan évvel ezelőtt építették és adták át. A már szerkezetkész építményen január 15-én este, az 1963. augusztus 20-i avatóünnepséget fél évvel megelőzve felkapcsolták a reflektorokat, és ezzel a korabeli sajtó szerint első ízben villantak fel egy új, modern Miskolc fényei.

Az Avasi kilátó

Az avasi tévétorony a miskolci Avason található 72 méter magas tévétorony, amely kilátóként is működik. 1963-ban épült egy korábbi épület, a város egyik jelképe, az avasi templom harangtornya mellett. A jellegzetes betontornyot Hófer Miklós és Vörös György tervezte, és 1963. augusztus 20-án avatták fel, az épületből széles panoráma nyílik Miskolc városára.

A toronyban tíz méteres magasságban egy hatalmas nyitott kilátóterasz, 15 méter magasságban pedig egy kétszáz személy befogadására alkalmas presszó is helyet kapott, amit aztán a 90-es években bezártak, majd 2018 óta hasonló funkcióval újra megnyitottak.

A hat évtizeddel ezelőtti jelképes pillanatra emlékezve vasárnap, január 15-én Miskolc Önkormányzata az – amúgy jelenleg az idén esedékes nagyszabású felújításra váró – objektumon ismét felkapcsoltatja a díszkivilágítást.

Civil szervezetek vasárnap délutánra találkozót hirdettek a helyszínre, majd fényfestéssel köszöntik a hat évtizede az Avastetőn álló jellegzetes építményt.