A szövetség elismeri, hogy az elmúlt kormányzati ciklus alatt nőttek az egészségügyre szánt források, s bíznak a trend folytatásában is, mindazonáltal arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyógyszerügyekkel kapcsolatban továbbra is maradtak megoldásra váró kérdések is - olvasható a közleményükben. Ezek rendezése azért is sürgetőnek tartják, mert - mint írják - a magyar betegek egy elismerten jó gazdasági helyzetben lévő ország polgáraiként megérdemlik, hogy a környező és hasonló fejlettségű országok betegeihez hasonlóan férjenek hozzá a legújabb gyógyszeres terápiákhoz.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója kiemeli: csak egy egészséges nemzet tud megfelelni napjaink demográfiai kihívásainak, amit az innovatív gyógyszeripar maximális partnerséggel támogatni kíván.

Az egyesület javaslatai:

  • Az elmúlt tíz évben reálértéken csökkenő magyar gyógyszerkasszát a kormány mihamarabb pótolja vissza, és az érje el a visegrádi országok nettó gyógyszerkiadásának reálértéken számolt átlagát.
  • Alakítsanak ki gyors, rugalmas és kiszámítható gyógyszerár-támogatási rendszert, ami magában foglalja a régóta húzódó, már eldöntött befogadások kihirdetését éppúgy, mint a jelenleg meglévő adminisztratív és technikai akadályok lebontását, valamint az új, innovatív gyógyszerek és terápiák transzparens, kiszámítható és rendszeres befogadását. A magyar emberek életkilátásainak növelését, valamint az egészséges társadalom fenntartását szolgálná, ha a visegrádi országok átlagára emelt gyógyszerkassza minden évben a GDP bővülésének arányában növekedne, továbbá a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az így megemelt költségvetést új terápiák befogadására fordítaná.
  • Szükséges az ágazatot sújtó különadók csökkentése. A gyógyszeripari szereplők az elmúlt két ciklus során közel 500 milliárd forintot fizettek be ágazati különadóként a magyar költségvetésbe, azonban a sikeres válságkezelés eredményeként mára indokolttá vált az extra terhek csökkentése. Ennek kapcsán fontos lenne Magyarország klinikai kutatásokban betöltött európai vezető szerepét megvédendő konkrét intézkedésekre is. Ezek további halogatása már veszélybe sodorhatja hazánk ezen a területen megszerzett előkelő helyét.

A szervezet a kormány megalakulását követően mihamarabbi tárgyalásokat és konkrét intézkedéseket kezdeményez  a szektorral kapcsolatos legfontosabb feladatok végrehajtása érdekében.

Képünk forrása: Shutterstock