Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarok többsége nem akar közeledni Oroszországhoz, a Nyugathoz tartozás vágya még mindig lényegesen vonzóbb hazánkban. Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűsége az elmúlt öt évben csökkent - idézi a Telex a Závecz Research közvélemény-kutatását, amelyet a hírportál rendelt meg. A felmérés május végén készült, olyan kérdéseket firtatott, amelyekről 2017-ből is rendelkezésre állnak az adatok.

Öt évvel ezelőtt az embereket megosztotta az a kérdés, hogy Magyarországnak közelednie kellene-e Oroszországhoz, vagy épp távolodnia lenne érdemes, de enyhén barátkozós volt a közhangulat. A Závecz Research 2017 márciusában készített, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a válaszadók csaknem fele (48 százalék) közeledéspárti volt, de az elutasítók aránya is magas volt (41 százalék)

A szomszédunkban három hónapja dúló háború nyomán idén májusra megcsappant az Oroszországhoz közeledés szándéka, már csak az emberek nagyjából harmada (33 százalék) volt ezen az állásponton. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy lényegesen erősödött volna a magyarokban az Oroszországtól való elfordulás iránti vágy, sokkal inkább látszik az, hogy nőtt a bizonytalanság.

Most a válaszadók 45 százaléka volt a távolodás pártján, és 22 százaléka nem tudott véleményt alkotni. Ebben a kérdésben egyébként erősen polarizált a hazai társadalom pártszimpátia alapján: az ellenzéki szavazók 83 százaléka távolodna el az oroszoktól, a kormánypártiaknál ugyanez az arány csak 27 százalék. A Fidesz-szavazók sokkal oroszbarátabbak az átlagnál, a többségük (45 százalék) még mindig közeledne, és kimagasló a bizonytalanok aránya is (28 százalék).

Az öt évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva Magyarországon Vlagyimir Putyin népszerűsége jobban bezuhant, mint Oroszország támogatottsága. Míg 2017-ben a magyarok 31 százaléka szimpatizált vele, idén májusban már csak 17 százalék találta őt rokonszenvesnek.

Ha a pártszimpátiát is figyelembe vesszük, akkor ismét az látszik, hogy erősen polarizált a magyar társadalom. Putyin a 2022-es választáson együtt induló ellenzék szavazói között messze a legnépszerűtlenebb (100-as skálán 6 pontot ért el), de a párt nélküliek (29 pont) és a Fidesz-szavazók (44 pont) szerint is inkább ellenszenves, egyedül a Mi Hazánk táborában (53 pont) találják őt inkább enyhén rokonszenvesnek.