Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői hétfőn ismertetett helyzetértékelésükben közölték: a nyár elején az volt a véleményük, hogy ha a nyár folyamán a forintárfolyam tartósan 330 forint/eurós vagy ezt meghaladó szinten lesz, az már valószínűleg közelítene az MNB "fájdalomküszöbéhez" - idézi az MTI.

A ház számításai szerint ugyanis egy ilyen forgatókönyv esetén a magyarországi infláció a harmadik negyedévben - az árfolyam mellett a bázishatásoktól és az emelkedő olajáraktól is hajtva - a jegybank tűrési sávjának felső, 4 százalékos határának közelébe gyorsult volna, és tartósabban meghaladta volna az MNB 3 százalékos központi célszintjét.
Ez erősítette volna a jegybank enyhe monetáris politikájával kapcsolatos piaci ellenérzéseket, ennek viszont még gyengébb forint és még nagyobb inflációs kockázat lett volna a következménye a Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint.

A ház várakozása szerint azonban az elmúlt két hónap viszonylag nyugodt forintpiaci fejleményei nyomán az éves magyarországi infláció várhatóan 3,5 százalék körül tetőzik a harmadik negyedévben, és 2019 közepéig ismét a 3 százalékos szint felé lassul.

A devizaárfolyam inflációs átszűrődésének egyébként is még mindig kevés jele van, a július 3,4 százalékos tizenkét havi infláció pontosan megfelelt az MNB előrejelzésének. Az egyetlen jelentősebb felhajtóerőt a kosáron belül az új járművek jelentették, amelyek havi összevetésben 3,1 százalékkal drágultak, és ez korai jele lehet az árfolyam-átszűrődésnek. A kosár egyetlen eleme azonban nem elégséges annak megállapítására, hogy a gazdaságban felfelé ható inflációs kiigazítási folyamat zajlik, és bár az MNB valószínűleg szoros figyelemmel követi majd ezt a komponenst, nem sieti el azonban a reakciót - vélekedtek hétfői elemzésükben a BofA Merrill Lynch Global Research elemzői.

A ház szerint hozzájárulhatna az MNB hitelességének erősítéséhez, ha a bank körülírtabb exitstratégiát vázolna fel. Valószínűsíthető azonban, hogy az MNB a szeptemberi kamatdöntő ülésen óvakodni fog bármiféle olyan jelzéstől, amely monetáris szigorítási ciklus kezdetére utalna, mivel ez forinterősödési nyomást eredményezhetne - jósolták a Bank of America-Merrill Lynch elemzői.

Még akár egy évig tétlenek maradhatnak

Úgy látják: a hatósági kommunikáció a gyenge forinttal szembeni magas tűrési hajlandóságra vall, különös tekintettel arra, hogy a háztartási szektor devizakitettsége gyakorlatilag zéró, az exportőr vállalatoknak devizabevételeik természetes védettséget nyújtanak, és a devizában fennálló GDP-arányos államadósság-hányad 2010 óta megfeleződött.
Mindezt egybevetve a Bank of America-Merrill Lynch elemzői fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB - a hozamgörbe rövid végére koncentrálva - a devizaswap-ügyletek fokozatos kivezetésével kezd hozzá a monetáris politika normalizálásához, engedve, hogy a három hónapos BUBOR-ráta közelítsen a 0,90 százalékos jegybanki alapkamathoz, mielőtt a tényleges kamatemelési ciklus elkezdődne.

A ház szerint azonban az MNB ezzel is valószínűleg 2019 közepéig kivár, mivel - a forinterősödést megakadályozandó - csak lemaradással kívánja követni az euróövezeti jegybank (EKB) emelési ciklusát. Más nagy londoni házak valamivel agresszívabb előrejelzéseket tartanak érvényben az MNB monetáris politikájának várható irányára.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői azzal számolnak, hogy a monetáris tanács a szeptember 18-i kamatdöntő ülésen "valamelyest" módosítja alapállását, különös tekintettel arra, hogy a testület akkor már ismerni fogja a szeptemberi inflációs jelentés új prognózisait.

Ha az éves infláció augusztusban magasabb volt a júliusban mért 3,4 százaléknál, akkor az inflációs pálya 3 százalék feletti szakaszára szóló előrejelzések esetleg már kevésbé enyhe pályaívet, illetve kevésbé átmeneti jelleget valószínűsítenek majd - fogalmaznak a TD Securities londoni elemzői.

A ház szerint ennek alapján a szeptemberi kamatdöntő ülés "megfelelő alkalom" lenne a monetáris politika kissé feszesebb irányba állítására, abban az esetben, ha az új inflációs előrejelzés ezt indokolja.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.