Délután északnyugat felől egyre több fátyolfelhő sodródik az ország fölé, amely az esti időszakban az Észak-Dunántúlon, éjszaka az Északi-középhegység környékén kisebb körzetekben átmenetileg meg is vastagszik, de csapadék nem várható - írja jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Hajnaltól nyugat felől csökken a felhőzet, szombaton napközben országszerte napos, száraz idő lesz, kevés fátyolfelhővel, legfeljebb az északi hegyvidéken némi gomolyfelhőzettel.

A napközben sokfelé élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős délnyugati szél éjszakára a legtöbb helyen mérséklődik. Szombaton napközben a péntekinél jóval erősebb, a Dunántúlon több helyen viharos délnyugati szélre számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 13 fok között alakul, de az Ormánság és az Északi-középhegység szélvédett részein ennél hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 fok körül valószínű.

Ez a helyzet Európában

A meteorológiai tavasz közepén a tél és a nyár egyaránt jelen van Európában. Jelenleg Skandinávia északi részén van a leghidegebb, ahol helyenként napközben is fagy, Észak-Finnországban a hóréteg vastagsága többfelé eléri az 50-70 centiméter, ráadásul a Norvég-tenger felől érkező ciklon felhőrendszeréből még mindig előfordul havazás. Hideg van a Kelet-európai-síkság északi részén is, ahol egy melegfront hatására szintén jellemzően borult az ég, és vegyes halmazállapotú csapadékot több helyről jelentenek.

Az említett melegfront választja el egymástól a hideg sarkvidéki, és a tőle délre elhelyezkedő szubtrópusi légtömeget, emiatt Oroszország európai területén éles hőmérsékleti kontraszt alakult ki csütörtökön: miközben Szentpéterváron mindössze 4 fokig emelkedett a hőmérséklet, Moszkvából 19 fokot jelentettek. Dél felé haladva még melegebb van a kontinensen: a Balkán-félszigeten és Olaszországban a sok napsütés hatására többnyire 20, 26 fokig melegszik fel a levegő, de Macedóniában és Görögországban 28, 29, Kréta szigetén 30, 31 fok is előfordul.

Nyugat-Európában a napok óta a brit és a francia partoknál kavargó ciklon hatására igen változékonyan alakul az időjárás. A ciklon hullámzó frontrendszere péntekre elérte a Benelux-államokat, és Németországon keresztül egészen az Ibériai-félsziget északi részéig húzódik.

A front mentén sok helyen észlelnek esőt, Portugália északi régióiban az elmúlt 24 órában igen jelentős, helyenként 50 millimétert meghaladó csapadék hullott, miközben a szomszédos Spanyolország déli és keleti tartományaiban a napos időben szintén kora nyáriasan meleg az idő. Ez a frontrendszer a Kárpát-medencét a hétvégén nem éri el, de erősíti felettünk a délnyugati áramlást, így ismét az évszakos átlagnál jóval melegebb, de szeles időben lesz részünk - írta az OMSZ.