Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ellenőrzések során az élelmiszerbiztonsági szakértők elsősorban a fagylaltokat, jégkrémeket, ásványvizeket, üdítő italokat, továbbá a hűtőlánc biztonságos működését ellenőrzik. Emellett továbbra is nagy súlyt helyeznek a feketegazdaság elleni fellépésre.

A legutóbbi átfogó élelmiszerbiztonsági ellenőrzést a húsvéti időszakban hajtották végre. Akkor a szakemberek - állatorvosok és minőségellenőrök - 976 engedélyezett és nem engedélyköteles élelmiszer-előállító helyen ellenőrizték a körülményeket. Az ellenőrzések során 3305 tételt vizsgáltak meg. Ezek közül 53 tételt, azaz 13.042 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból. A szabálytalanságok következtében 40 esetben bírságoltak összesen csaknem hatmillió forint értékben.

Az élelmiszer-forgalmazás ellenőrzése során az ellenőrök több mint hatezer helyen végeztek ellenőrzést. Az ellenőrzések során valamivel több mint 68 ezer belföldi előállítású és valamivel több mint 16 ezer uniós vagy harmadik országból származó tételt vizsgáltak meg. A Magyarországon gyártott termékek közül 634 tételt kifogásoltak. Ennek nyomán 7672 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Az uniós és harmadik országból származó áruk közül 76 tétel esett kifogás alá. Emiatt valamivel több mint ezer kilogramm árut kellett a forgalomból kivonni. Az ellenőrök 514 alkalommal szabtak ki bírságot összesen 35,5 millió forint értékben.


Az ellenőrök leggyakrabban a minőség-megőrzési és a fogyaszthatósági idő lejártát követően forgalomban lévő termékeket, továbbá a jelöletlen, a hibás, a hiányos és a megtévesztő jelölésű termékeket kifogásolták. Emellett találtak még romlott húskészítményeket, kiolvadt hűtő, vagy egyéb ok miatt nem megfelelően tárolt élelmiszereket, sőt érzékszervileg is kifogásolható áruk is voltak a boltokban.